PSBiH
0

Obavljena rasprava o principima Prijedloga amandmana I na Ustav

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas obavio raspravu o principima Prijedloga amandmana I na Ustav BiH.

Prema predloženom amandmanu, Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine, koji postoji pod suverenitetom BiH i spada pod nadležnost institucija BiH onako kako te nadležnosti proizilaze iz ovog ustava, čija je teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, jeste jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama, zakonima i propisima i s ovlaštenjima i statusom konačno propisanim odlukama Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog. Odnos između Brčko Distrikta BiH i institucija Bosne i Hercegovine i entiteta može se dalje urediti zakonom koji donosi Parlamentarna skupština BiH.

Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta BiH koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko Distrikta BiH ili između BiH i Brčko Distrikta BiH po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala.

Svaki takav spor također može pokrenuti većina poslanika Skupštine Brčko Distrikta BiH koja uključuje najmanje jednu petinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda, navodi se u predloženom amandmanu.

Na početku današnje rasprave rečeno je da bi, nakon usvajanja amandmana u prvom čitanju, trebalo u većim bh. gradovima u narednih 15 dana organizirati javnu raspravu o predloženom amandmanu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić je tokom diskusije kazao da Stranka za BiH podržava potrebu usvajanja amandmana, ali taj amandman bi trebalo da potvrdi status i ovlasti Brčko Distrikta kako su one tačno definirane u konačnoj odluci te omogućiti institucijama Brčko Distrikta direktan pristup Ustavnom sudu BiH u slučaju spora Brčko Distrikta i države ili njenih entiteta.

Zalagat ćemo se, dodao je on, da konačan sadržaj ovog amandmana ispuni ove uvjete.

“U ovom trenutku, sadržaj ovog amandmana po našem stajalištu, ne ispunjava ove uslove. Ovaj amandman precizira da se Brčko Distrikt može obratiti Ustavnom sudu BiH samo ukoliko takav prijedlog podrži većina poslanika Skupštine Distrikta, koja uključuje najmanje jednu petinu izabranih poslanika iz reda svakog konstitutivnog naroda”, kazao je Belkić.

Dodao je da je ovo prvi put da se u ustavni sistem BiH uvodi sistem etničkog odlučivanja u vezi s jednostavnim zahtjevima da Ustavni sud odluči o nekom sporu.

Dakle, kazao je Belkić, ovaj amandman jasno zahtijeva etnopolitički konsenzus u pokušajima da se osigura sudsko rješenje sporova koji se javljaju upravo zbog nepostojanja etnopolitičkog konsenzusa.

“Naša iskustva govore da sredstva zaštite, protiv kojih mi u principu nemamo ništa protiv ako su jasno definirana i ako nisu sredstva blokade, u praksi postaju sredstva blokade”, kazao je Belkić.

Međutim, dodao je, zbog spremnosti na kooperativnost, a prije svega otvaranja mogućnosti da se o ovom amandmanu raspravlja javno, podržat ćemo amandman u prvom čitanju. Najavio je da će Stranka za BiH u amandmanskoj fazi intervenirati u pravcu ugradnje mehanizma deblokade ovakvog rješenja za koje smatra da je jedna vrsta blokade.

“Također očekujemo, vezano za poziciju glavnog arbitra i trajanja supervizije, da predlagač prije izjašnjavanja u drugom čitanju obezbijedi saglasnost arbitra da ovaj amandman ispunjava uslove pod kojim prestaje supervizija i uslove pod kojim Distrikt Brčko može funkcionirati efikasno i trajno”, kazao je Belkić.

Ponovio je da će Stranka za BiH u prvoj fazi podržati amandman, ali u drugom čitanju neće podržati amandman ako ne budu imali dvije stvari - intervenciju u smislu uspostave sredstava deblokade i mišljenja, odnosno stava arbitra o sadržaju amandmana.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković je predložio da se, nakon konačnog usvajanja amandmana, Predsjedništvu BiH uputi preporuka da obavijesti supervizora za Brčko Distrikt BiH da je usvajanjem amandmana na Ustav BiH ispunjen uvjet za okončanje međunarodne supervizije nad Distriktom i stvoren ambijent za transfer vlasti na domaće demokratski izabrane institucije.

Također je predložio da se zaduži Predsjedništvo BiH da obavijesti Generalnu skupštinu UN-a i Vijeće sigurnosti UN-a da je usvajanjem amandmana došlo do promjene Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, odnosno njegovog Aneksa IV te da diplomatskom komunikacijom usvojeni amandman dostavi generalnom sekretaru UN-a radi deponovanja i arhiviranja uz ostale originalne dokumente “Dejtonsko-pariskog” sporazuma.

Poslanici SDA smatraju da u predloženom amandmanu ne postoji ništa sporno i da bi ga trebalo podržati.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je kazao da ta stranka neće učestvovati u poboljšanju teksta samo s dijelom onih koji su relevantni, niti će učestvovati u bilo kakvim popravkama koje bi na kraju dovele do toga da amandman ne bude usvojen.

Tokom diskusije, poslanici su uglavnom najavili da će podržati predloženi amandman u prvom čitanju.

O predloženom amandmanu na Ustav BiH, poslanici će se izjasniti nakon što obave raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda.