Najavljene sjednice
0

Oba doma Parlamenta FBiH 27. aprila o političkoj situaciji

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
U Sarajevu će 27. aprila o istoj temi zasebno zasjedati oba doma Federalnog parlamenta i, kako se očekuje, konsenzusom usvojiti deklaraciju o evropskoj i NATO-ovoj opredijeljenosti.

To su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu najavili predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić i Doma naroda Karolina Pavlović, a uime Federalne vlade podržao dopremijer Jerko Ivanković Lijanović.

Bit će to odgovor oba federalna parlamentarna doma na aktuelna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini i na činjenicu da je nakon višegodišnjeg protivdejtonskog djelovanja, iz Republike Srpske prije nekoliko dana stigla vijest o institucionaliziranju takvih namjera zaključcima Narodne skupštine o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Deklaracija će se sastojati od četiri dijela i odražavat će stav iz Federacije BiH o potrebnoj izgradnji zajedničke države Bosne i Hercegovine, ravnopravne zajednice svih naroda i građana, najavio je Zvizdić.

Nije želio govoriti o detaljima teksta deklaracije jer je tek u pripremi, ali je načelno saopćio da će, osim jasne evropske i NATO-ove opredijeljenosti, sadržavati punu podršku vladavini prava i svim institucijama s državnim prerogativima u BiH, što znači i Sudu i Tužilaštvu, kao i opredjeljenje ka institucionalizaciji ravnopravnosti naroda.

Bit će to i osvrt na Dejtonski sporazum koji je prevaziđen u nekim segmentima, ali je ugovor na čijoj istinskoj, konačnoj provedbi insistira Parlament FBiH, rekao je predsjedavajući.

"Federacija BiH i Republika Srpska su samo dva entiteta, dok država BiH nosi suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet", njegove su riječi.

Prije pres-konferencije na kojoj su najavljena zasjedanja za 27. april, održana je sjednica Kolegija Predstavničkog doma kojoj su prisustvovali predstavnici svih stranačkih poslaničkih klubova u tom domu osim Kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH te postignuta saglasnost za održavanje najavljene sjednice, rekao je predsjedavajući.

Prisustvovala je i Slavica Josipović uime poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice 1990.