BiH
0

Danas sjednice oba doma federalnog parlamenta

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Sarajevu su za danas najavljene odvojene sjednice oba doma federalnog parlamenta, na čijem je predloženom dnevnom redu i deklaracija o evropskoj i opredijeljenosti ka NATO-u.

Taj dnevni red najavljen je na pres-konferenciji parlamentarnog rukovodstva održanoj 18. aprila u Sarajevu, kada je inicijativa podržana i iz Vlade FBiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić izjavio je tada da će najavljena deklaracija biti odgovor oba federalna parlamentarna doma na aktuelna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini i na činjenicu da je nakon višegodišnjeg protudejtonskog djelovanja iz Republike srpske nedavno stigla vijest o institucionaliziranju takvih namjera zaključcima Narodne skupštine o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Iz federalnog parlamenta u međuvremenu nisu saopćeni detalji deklaracije, već je rečeno da će konačni prijedlog njenog teksta biti poznat danas uoči sjednica.

Zvizdić je 18. aprila načelno kazao da će se dokument sastojati od četiri dijela i odražavati stav iz FBiH o potrebnoj izgradnji zajedničke države Bosne i Hercegovine, ravnopravne zajednice svih naroda i građana.

Osim jasne evropske i NATO opredijeljenosti, sadržavat će punu podršku vladavini prava i svim institucijama s državnim prerogativima u BiH, što znači i Sudu i Tužilaštvu, kao i opredjeljenje ka institucionalizaciji ravnopravnosti naroda.

Bit će to i osvrt na Dejtonski sporazum koji je prevaziđen u nekim segmentima, ali je ugovor na čijoj istinskoj, konačnoj provedbi insistira Parlament FBiH, rekao je Denis Zvizdić.

"Federacija BiH i Republika srpska su samo dva entiteta, dok država BiH nosi suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet", njegove su riječi.

Tokom 18. aprila održana je i sjednica Kolegija Predstavničkog doma kojoj su prisustvovali predstavnici svih stranačkih poslaničkih klubova u tome domu, osim Kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH, te je postignuta saglasnost za održavanje današnje sjednice.

Kolegiju je prisustvovala i Slavica Josipović u ime poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice 1990.