BiH
325

Oaza razonode i sreće: Sarajevo dobilo još jedan Centar za zdravo starenje

Piše: S. Č.
Centar za zdravo starenje Općine centar nalazi se u ulici Maršala Tita, broj 12 (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mnogi kažu da se razvijenost i civiliziranost jednog društva mjeri prema njegovom odnosu prema starijima. U našoj zemlji, gdje većina penzionera jedva sastavlja kraj s krajem, teško se može govoriti o dobrom odnosu prema osobama treće dobi. Kako bi se tim osobama bar malo pomoglo, u sarajevskoj općini Centar otvoren je Centar za zdravo starenje.

Osim niskih primanja, ono što starije ljude najviše tišti jeste usamljenost.

"Mladi ljudi odu za svojim poslom i obavezama, jednostavno nemaju ni vremena da se pozabave nama starcima. Zbog toga mi je drago što se otvorio ovakav objekat, kako bi se mogli družiti sa svojim vršnjacima i zajedno se prisjećati nekih prošlih vremena", rekla je za Klix.ba Zijada Tursunović, penzionerka koja je došla na svečano otvorenje Centra.

Naime, radi se o prostoru veličine 300 kvadratnih metara u ulici Maršala Tita, broj 12.

Starije osobe ovdje će imati priliku družiti se, pohađati kurseve informatike, likovne kulture ili jezika. Također, planirane su i besplatne fizikalne terapije i sportsko-rekreativni sadržaji.

"Drago mi je što se konačno nešto radi za nas. Mladi kao da ne razmišljaju o tome kako će i oni jednog dana doći u našu situaciju. Ovakve stvari mnogo znače za nas, te nam osiguravaju kako nismo zaboravljeni", kaže Sonja Akšamija, predsjednica Stranke penzionera/umirovljenika BiH.

Centar je izgrađen uz podršku Općine centar, a kako kaže načelnik Dževad Bećirević, ovo nije jedini projekat ovakve vrste.

"Trenutno radimo na razvojnom planu za izgradnju još jednog centra. Zasad biramo lokaciju i uskoro bismo mogli početi realizaciju projekta", rekao je Bećirević prilikom svečanog otvaranja Centra za zdravo starenje. Kako je rekao, za ovaj objekat je izdvojeno više od 500.000 KM.

Ovo je četvrti ovakav objekat na području Kantona Sarajevo.

Iz Centra za zdravo starenje ističu kako se veliki broj volontera prijavio kako bi učestvovao u njegovim aktivnostima, te da Centar nije brojno ograničen.

"Pozivamo sve ljude dobre volje, bilo koje dobi, da dođu i pridruže nam se", rekli su iz Centra.