BiH
27

Nedžad Ajandžić u posjeti Centru za zdravo starenje: Želimo da idemo vašim stopama

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim zamjenikom Slavenom Kovačevićem i vijećnicima Harisom Fazlagićem i Jasminom Gazijom, posjetio je danas Centar za zdravo starenje Općine Centar.

Predsjedavajući Ajnadžić je pozdravio prisutne korisnike i zaželio im ugodan boravak i rad u prostorijama Centra.

"Mi smo danas došli da se uvjerimo kojim tokom ide projekat koji su podržali i zakonodavna i izvršna vlast Općine Centar. Drago nam je da ste ovdje našli svoje mjesto. Ovo je vaš prostor danas, a naš u budućnosti, jer i mi želimo da idemo vašim stopama. Mogu vam obećati da ćemo naći prostor za otvaranje još jednog Centra za zdravo starenje na području naše općine", kazao je Ajnadžić prisutnima.

Dopredsjedavajući Kovačević je naglasio da je želja Općine bila da se napravi ovakav Centar na ovoj atraktivnoj lokaciji.

"Radi ugodnosti naših sugrađana treće životne dobi opredijelili smo se da se odreknemo prihoda koji bi nam donosio ovaj prostor kako bismo za njih napravili Centar gdje će oni moći da ispune svoje slobodno vrijeme na način i u vrijeme kada oni to žele. Želimo da pokažemo da nije sve u novcu i da je suština ovog projekta u jednom ugodnom osjećaju naših sugrađana na čemu Općina Centar jako puno radi", istakao je Kovačević.

Od 18. januara ove godine, kada je svečano otvoren Centar za zdravo starenje središnje sarajevske Općine, do sada je prijavljeno 385 članova treće životne dobi preko 60 godina starosti sa područja ove općine.

Varja Nikolić, koordinatorica Centra upoznala je predstavnike Općine sa aktivnostima koje se trenutno provode i zahvalila na interesovanju za projekt kojem pružaju punu podršku.

"Svaki dan raste broj zainteresovanih koji žele da se uključe u rad Centra kako bi svoje slobodno vrijeme aktivno proveli, što je osnovna zamisao uloge ovog Centra. Do sada smo pokrenuli kreativne radionice iz rada na aluminijskoj foliji, rad sa žicom, rad sa recikliranim materijalom, bosanski i turski vez, vježbe iz korektivno-rekreativne gimnastike, za naše članove održano je predavanje na temu ljekobilja i njegovom značaju za zdravlje i planiramo organizovati izlet na kojem će naši članovi brati ljekobilje. Planiramo pokrenuti likovnu radionicu, te radionice iz pletenja, izrade nakita, izrade predmeta od recikliranog materijala. Važno je napomenuti da svi voditelji radionica rade na volonterskoj osnovi. Preko 100 naših članova su zainteresovani za kurseve engleskog jezika, koji počinju od narednog ponedjeljka te za kurs rada na računaru. Također imamo preko 50 prijavljenih za muzičku sekciju. U martu ove godine na Svjetski dan voda, planiramo održati predavanja o značaju vode za naše zdravlje", kazala je Nikolić.

Dodala je da su daljnji planovi Centra za zdravo starenje pravljenje mreže koja će uvezati osobe slabijeg zdravstvenog stanja, koji nisu u mogućnosti doći u prostorije Centra i humanitarne organizacije, te uspostavljanje prekogranične saradnje sa centrima ovakve vrste u zemljama regiona.

Radno vrijeme Centra za zdravo starenje je od 9 do 15 sati svaki radni dan.