O vetu Bošnjaka na Deklaraciju o genocidu NDH-a odlučivat će Ustavni sud RS

A
Anadolija
3.12.2015. u 11:23
0
77
O vetu Bošnjaka na Deklaraciju o genocidu NDH-a odlučivat će Ustavni sud RS
0
O vetu Bošnjaka na Deklaraciju o genocidu NDH-a odlučivat će Ustavni sud RS Ustavni sud RS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda bh. entiteta Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata, nije se danas usaglasila o vetu Kluba bošnjačkog naroda na Deklaracija o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.
Do ove sjednice je došlo nakon što se ni Vijeće naroda Republike Srpske na sjednici nije usaglasilo u vezi sa inicijativom Kluba bošnjačkog naroda, a sljedeća instanca za ovu inicijativu je Ustavni sud RS-a.

Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske nakon sjednice izjavila je da je bila dobra volja da se usaglase oko trećeg od četiri amandmana koji se odnosi na navod u deklaraciji da su "muslimani bili cvijeće hrvatskog naroda".

"Tražili smo da Bošnjaci povuku svoja ostala tri amandmana, a kako nije postignut dogovor sve ovo se upućuje Ustavnom sudu RS-a u roku od sedam dana i nakon 30 dana od prijema materijala Ustavni sud donijet će odluku", kazala je Tešanović.

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda, objasnio je da su amandmani predloženi kako bi se Deklaracija popravila.

"Popravkama su kako bi izjednačili i sa punim pijetetom odali počast na sve žrtve u Drugom svjetskom ratu. Volje predlagača nije bilo da se popravi i ostali smo pri tome da ima povrede vitalnog nacionalnog interesa", rekao je Hadžiomerović.


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: