BiH
8

O uslugama državnih institucija saznajte putem BH portala

FENA
Semiha Borovac
Semiha Borovac
Prva faza implementacije projekta "Uspostavljanje BH portala” prezentirana je danas u Sarajevu.

Državna koordinatorica za reformu javne uprave Semiha Borovac kazala je da će putem BH portala elektronske informacije biti dostupne po principu "sve na jednom mjestu“.

Prema njenim riječima, to znači da će BH portal postati centralno mjesto gdje će se moći uzimati elektronska informacija o svim uslugama, po prvi put u BiH, na državnom nivou od strane institucija u BiH.

Dakle, kazala je Borovac, građani će imati jasan uvid u to koje sve usluge državne institucije pružaju građanima i poslovnim subjektima.

"U narednim fazama planiramo da se nivo usluge koji je sada na drugom stepenu razvoja, što znači informacija i preuzimanje obrazaca za podnošenje zahtjeva, podigne do najvećeg stepena elektronske obrade podataka, odnosno elektronske uprave", kazala je Borovac.

To znači, pojasnila je, da ćemo u narednim fazama, uz pomoć drugih projekata koji se razvijaju u oblasti reforme javne uprave kao što su zajednički e-servisi i registri javnih usluga u BiH, uspostaviti mogućnost da građani elektronskim putem komuniciraju sa organima uprave, posebno na državnom nivou, jer je u pitanju BH portal.

"Ovo smatramo veoma značajnim projektom jer na ovaj način po prvi put građani i poslovni subjekti moći će da na jedan specifičan način uspostave vezu sa državnim institucijama i ostvare svoja prava", navela je Borovac.

Prema njenim riječima, građani će moći da provjere koji nivo usluge mogu da ostvare kod državnih organa, kako doći do te usluge, koja sve dokumenta moraju da podnesu da bi se ta usluga ostvarila. Zatim, mogu da preuzmu elektronski obrazac za podnošenje zahtjeva, dok će u narednoj fazi moći i elektronskim putem da podnesu zahtjev i izvrše plaćanje usluge i dobiju svoju uslugu isporučenu na kućnu adresu.

"Ovo je zaista jedan napredak. Sada smo u prvoj fazi. Praktično, ovo je osnov za dalji rad i uspostavu elektronske uprave u komunikaciji građana sa javnom upravom u BiH", kazala je Borovac.

Navela je da je pored BH portala uspostavljen i portal RS-a po istoj metodologiji, a u razvoju je portal Federacije BiH i Distrikta Brčko tako da će sva četiri nivoa vlasti imati kompatibilne portale putem kojih će se prenositi informacije i vršiti usluge na jednom mjestu za sva četiri nivoa vlasti.

"Cijenimo da će ovi projekti doprinijeti većem zadovoljstvu i korisnika, kako građana tako i poslovnih subjekata, i da ćemo se na taj način približiti standardima koje imaju evropske zemlje kada je u pitanju pružanje usluga građanima i poslovnim subjektima putem elektronske komunikacije", kazala je Borovac.

Dodala je da su za tri mjeseca predvidjeli mogućnost upotrebe ovog portala na način da on bude informativnog karaktera.

Sljedeća faza je podizanje elektronske usluge na veći nivo. Ona će zavisiti od realizacije projekata kao što su zajednički e-servisi, upotreba nove lične karte, upotreba javnih registara.

"Spajanjem ovih svih projekata zajedno i vođenjem koordinacije moći ćemo do kraja 2014. imati i prvu uslugu elektronskim putem kod državnih institucija, nadam se i na drugim nivoima u BiH", kazala je Borovac.