BiH
0

O Tolimiru danas i na suđenju

FENA
Na suđenju oficirima Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, tokom dodatnog ispitivanja svjedoka Manojla Milovanovića, tadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske RS, tužilac Peter Macklosky predočio je dokument s potpisom Zdravka Tolimira, u kojem on generalu Mladiću krajem jula 1995. preporučuje "uništavanje" muslimanskih izbjeglica i upotrebu "hemijskih sredstava" tokom ofanzive Vojske RS na Žepu.

Tu preporuku Tolimir je, prema optužbi, uputio optuženom generalu Radivoju Miletiću, također Mladićevom pomoćniku, čija je dužnost bila da je prenese Mladiću.

"Mišljenja smo da bi se Muslimani ranije predali ako se unište izbjeglice", citirao je tužilac Tolimirovu preporuku, postavljajući svjedoku Milovanoviću pitanje da li je zagovaranje ubijanja izbjeglica zakonito.

"Ne znam šta je Tolimir mislio kad je ovo napisao...To, naravno, nije dozvoljeno...Ni kada se vojska umiješa među izbjeglice, na njih se ne smije otvarati vatra, ako ta vojska ne djejstvuje...Muslimani jesu često koristili civile kao štit", odgovorio je general Milovanović.

Tužilac Macklosky pitao je svjedoka i o dijelu dokumenta u kojem se general Tolimir zalaže za upotrebu "hemijskih sredstava" u napadu na Žepu.

Objašnjavajući da se to, vjerovatno, odnosilo na suzavac ili zagušljivac, Milovanović je naglasio da "Tolimir nije smio izdati ovakvo naređenje".

Zastupnik optužbe precizirao je da ni on ne tvrdi da je general Tolimir pod "hemijskim sredstvima" podrazumijevao nešto drugo osim suzavca ili sličnih gasova, prenijela je Beta.

Za genocid u Srebrenici optuženi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Vinko Pandurević i Ljubomir Borovčanin, a za zločine protiv čovječnosti Radivoj Miletić i Milan Gvero.

Zdravko Tolimir, visoki oficir vojske bosanskih Srba optužen za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, prebačen je danas u pritvor Međunarodnog suda. Uhapšen je jučer bio u bjekstvu više od dvije godine. Poslije Tolimirovog hapšenja, preostaju još dvojica najtraženijih bjegunaca od međunarodne pravde koji su optuženi za zločine počinjene u Srebrenici: general Ratko Mladić, bivši komandant vojske bosanskih Srba, i Radovan Karadžić, bivši predsjednik bosanskih Srba.

Optužnica Međunarodnog suda tereti Tolimira, pomoćnika komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), za ubistvo više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i mladića iz Srebrenice u julu 1995. godine. Optužnicom se Tolimir takođe tereti za stvaranje nepodnošljivih uvjeta za život civilnog stanovništva Srebrenice i Žepe i prisiljavanje tog stanovništva da napusti ove zone pod zaštitom UN-a. Tolimir je bio neposredno odgovoran komandantu VRS-a Mladiću.

Tolimir se tereti, između ostalog, da je učestvovao u ubistvu zarobljenih Bošnjaka koji su privremeno držani na različitim lokacijama u gradovima Bratuncu i Potočarima u istočnoj Bosni. U optužnici se navodi da je u okviru više od dvanaest incidenata ubistva Tolimir nadzirao odred VRS-a koji je po prijekom postupku pogubio više od 1.700 bošnjačkih muškaraca i mladića na Vojnoj ekonomiji Branjevo i u Domu kulture u Pilici.

Tolimir je također učestvovao u planu da se protjeraju svi Bošnjaci iz enklava Srebrenica i Žepa. U optužnici se tvrdi da su u provođenju tog plana snage VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova, između ostalog, granatirale civilne mete u tim enklavama i ograničavale dostavu humanitarne pomoći kao što su hrana, lijekovi i medicinska pomoć. Prema navodima optužnice, ti i drugi zločini bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata i operacije u kojoj je učestvovao Tolimir. Taj poduhvat je imao za cilj da se bošnjačko stanovništvo protjera iz enklava Srebrenica i Žepa na područja izvan kontrole Republike Srpske.

Prvo stupanje Zdravka Tolimira pred Pretresnim vijećem II zakazano je za ponedjeljak, 4. juna.