{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O predsjedavajućem Vijeća ministara 12 stranaka

S
1.6.2011. u 14:46
0
8
O predsjedavajućem Vijeća ministara 12 stranaka
0
O predsjedavajućem Vijeća ministara 12 stranaka
Od 13 parlamentarnih stranaka koje su pozvane na konsultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH, koje će biti obavljene sutra i u petak, 3. juna, učešće je potvrdilo 12, dok je Stranka za BiH obavijestila Predsjedništvo BiH da neće učestvovati.
Đorđe Latinović, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, izjavio je Srni da će sutra, prvog dana, u konsultacijama učestvovati osam stranaka, a otvoriće ih u 9.15 sati Savez za bolju budućnost BiH koji će predvoditi predsjednik Fahrudin Radončić.

Slijedi Partija demokratskog progresa koju će predstavljati Zoran Đerić i Vesna Krstović, zatim Hrvatska stranka prava sa Zvonkom Jurišićem, Demokratska narodna zajednica sa Rifatom Dolićem, Demokratski narodni savez sa Markom Pavićem, Narodna stranka "Radom za boljitak" sa braćom Mladenom i Jerkom Ivankovićem - Lijanovićem, Savez nezavisnih socijaldemokrata, za koji se još ne zna ko će ih predstavljati, i na kraju Hrvatska demokratska zajednica 1990 sa Božom Ljubićem.

U petak, 3. juna, konsultacije će biti obavljene sa četiri stranke, a počeće sa Srpskom demokratskom strankom koju će predstavljati Mladen Bosić i Predrag Kovač, slijede HDZ BiH sa Draganom Čovićem, Stranka demokratske akcije sa Sulejmanom Tihićem i na kraju Socijaldemokratska partija sa Zlatkom Lagumdžijom.

Latinović je podsjetio da su dva glavna zakonska akta koja regulišu ovu materiju Zakon o Savjetu ministara BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH.

"Postoji određena nesaglasnost između Zakona i Poslovnika kada je riječ o proceduri izbora kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, od kojih prednost ima Zakon o Savjetu ministara BiH koji je do sada pretrpio određene izmjene i dopune", objasnio je Latinović.

Prema Zakonu o Savjetu ministara BiH, Predsjedništvo nakon obavljenih konsultacija šalje Agenciji za istrage i zaštitu i Centralnoj izbornoj komisiji BiH imena kandidata koja će se pojaviti na konačnoj listi za glasanje.

"Svaki član Predsjedništva za glasanje može predložiti najviše tri kandidata, što znači da ih najviše može biti devet. Zakon kaže da se putem preferencijalnog bodovanja, odnosno ako ih je devet, najmanje vrednovanom može dati jedan, a najviše devet bodova", precizirao je Latinović i dodao da se samo jedno ime kandidata dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH na potvrđivanje.

Prema njegovim riječima, ako ne bude potvrđeno Predsjedništvo BiH mora u roku od sedam dana da dostavi drugi prijedlog.

Komentarišući predstojeće konsultacije, on je istakao da bi stranke trebalo da u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH na neki način sugerišu većinsku političku volju o kandidatu što bi članovima Predsjedništva BiH trebalo da olakša izbor.

"Trebalo bi da budu poštovani neki principi kao što su princip rotacije, nacionalne ravnopravnosti i parlamentarne većine", istakao je Latinović.

On je naglasio da se konsultacije često ne tiču samo imena kandidata, nego se dobiju i informacije koje stranke podržavaju jedna drugu i ugrubo o sastavu Savjeta ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: