Sud BiH
0

O ekshumiranim grobnicama, žrtvama i zločincima

FENA
Sudska vještakinja za demografiju Svetlana Radovanović kazala je danas u Sudu BiH da se prema njenom izvještaju od 856 osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz grobnica oko Srebrenice, njih 27 dovodi u vezu s ubistvima u skladištu u Kravici.

U izvještaju se navodi i da je 547 ekshumiranih osoba pripadalo Armiji RBiH te da je njih 24 poginulo prije 1995.

Radovanović je dala iskaz u korist odbrane drugooptuženog Zorana Tomića, koji se zajedno s Radomirom Vukovićem tereti da je kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije 13. jula 1995. učestvovao u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica u Bratuncu.

Vještakinja je imala zadatak da na osnovu dokumentacije napravi izvještaj koji bi "s aspekta demografije" ustanovio datum, mjesto i vrijeme smrti osoba koje su pronađene u grobnicama oko Srebrenice, a koje se dovode u vezu s ubistvima u Kravici.

Pojasnila je i da je jedan od zadataka bio da se utvrdi koliko je ekshumiranih osoba pripadalo Armiji BiH.

  • Za ovakvo demografsko ispitivanje potrebno je da imate zvaničan dokument koji se zove potvrda o smrti. U njemu se nalaze 22 pitanja, a najvažniji su podaci o mjestu i datumu smrti. Na osnovu toga se prave dalja istraživanja. Prema takvom istraživanju, u grobnicama oko Srebrenice samo se kod 27 ekshumiranih osoba poklapa datum s mjestom smrti, odnosno jedino kod 27 osoba piše da su poginule u mjestu Kravica 13. jula 1995. - kazala je Radovanović.

Navela je i da je od 856 ekshumiranih osoba njih 547 pripadalo Armiji RBiH.

  • Za ove podatke koristila sam izvor podataka Ministarstva odbrane BiH. To su zvanični podaci koje je ovo ministarstvo dostavilo Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Znači, i demografi u Haagu koriste ovaj izvještaj. Prema tim podacima, 547 osoba koje su ekshumirane iz grobnica u okolini Srebrenice su na spisku pripadnika Armije RBiH. Njih 24 je poginulo 1995. Kod ostalih je upisano da su poginuli prije 1995., tvrdi vještakinja.

Tokom prezentiranja izvještaja vještakinja je navela da su haški demografi nestručni te da imaju vrlo loš odabir izvora podataka na osnovu kojih prave analize.

  • Najviše zamjerki imam na odabir Crvenog krsta kao baze za pravljenje analize. Podaci Crvenog krsta su dobri, ali oni nisu zvanični, nisu provjereni i uzimaju se selektivno. Prema takvim podacima nije moguće napraviti nijednu ozbiljnu analizu, niti istraživanje. To je za mene neozbiljno i to zovem naciljana statistika - završila je Radovanović.

Nastavak prezentiranja izvještaja demografske vještakinje zakazano je za 27. augusta, javio je Birn - Justice Report.