{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nurković: SPUS ne može vratiti 5 KM studentima jer oni nisu plaćali članarinu

1.10.2013. u 15:17
71
48
Nurković: SPUS ne može vratiti 5 KM studentima jer oni nisu plaćali članarinu
71
Nurković: SPUS ne može vratiti 5 KM studentima jer oni nisu plaćali članarinu
Ahmed Nurković
Nekoliko studenata sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu tražilo je da im Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu vrati 5 KM koje su bili obavezni uplatiti na račun ove organizacije u vidu podrške "studentskom aktivizmu", no nisu naišli na razumijevanje.
Studenti su se vodili preporukom Institucije ombudsmena, koja je u svom izvještaju navela da SPUS treba vratiti novac studentima koji to budu tražili. Međutim, u SPUS-u ističu da oni ne mogu vratiti novac, jer se tu ne radi o članarini.

"Mi smo već poslali odgovore koje su nam tražili iz Institucije ombudsmena te se nadamo da ćemo sa njima riješiti ovaj nesporazum. Što se tiče priče o povratu novca, riječ je o jednoj grupi studenata sa Filozofskog fakulteta, čiji broj ne prelazi 15, koji jesu tražili novac nazad, ali su dobili isti odgovor, da im novac ne može biti vraćen, jer se tu ne radi o članarini, nego o podršci studentskom aktivizmu, a na osnovu saglasnosti dekana i Senata Univerziteta. Stoga nam je i drago da se ova priča počela provlačiti kroz medije, jer mnoge studentske organizacije nemaju nikakve izvore finansiranja, a također postoje oni koji su odgovorni za to", rekao je za Klix.ba predsjednik SPUS-a Ahmed Nurković.

On je dodao kako su studenti obavezni uplatiti ovih 5 KM samo na fakultetima čiji su dekani saglasni sa tim, dok na nekim fakultetima to nije obaveza. "Uopće se ne zamaramo time, jer imamo puno važnijih poslova na kojima radimo. A studenti koji nasjedaju na priče o povratu novca očito bespotrebno troše svoje vrijeme", zaključio je Nurković.

Podsjetimo, u 16 mjeseci na račun SPUS-a studenti su uplatili 84.500 KM kao "podršku studentskom aktivizmu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: