Pravni ekspert
22

Nurko Pobrić o odluci CIK-a: Stvari su se zapetljale i teško će se iz ovoga izaći

Piše: R. D.
Foto: DW
Foto: DW
Predmet je od početka pogrešno postavljen, kaže ekspert ustavnog prava Nurko Pobrić komentarišući za Klix.ba današnju odluku Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda FBiH i korištenja popisa iz 2013.

Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava, kaže kako današnja odluka CIK-a nije iznenađenje, kao ni zahtjevi za ocjenu ustavnosti te odluke koju će sigurno podnijeti neki od ovlaštenih predlagača.

"Ja sam ranije govorio da ta odluka nije u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, nego Federacije BiH i tu je trebalo propitivati sukob nadležnosti. Onda bi Ustavni sud, pretpostavljam, donio odluku da je nadležnost na strani Federacije BiH, a Federalni parlament bi donio poseban zakon o delegiranju delegata. To je pravni smisao ustavne norme", ponašnjava Pobrić.

On naglašava i kako je Ljubić pogrešno pokrenuo spor, a Ustavni sud to nije posmatrao kao problem nadležnosti, već spor uslovljenosti Izbornog zakona Ustavom.

"Sad su se stvari zapetljale i iz ovoga će se vrlo teško izaći", smatra profesor Pobrić, a dodaje da je ocjena ustavnosti jedino što ostaje ako će se poštivati aktuelne pravne norme.

Pobrić podsjeća da sada slijedi slična odluka po zahtjevu Borjane Krišto, a on vjeruje da će Ustavni sud donijeti odluku koja je istovjetna onoj u slučaju Ljubić, jer sud ne mijenja tako lako svoju praksu.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristit će se popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko su izabrani.