BiH
3

Nurkan: Ramazani u BiH doživljavaju se dušom i provode u zajedništvu

Piše: A. M.
U jednom od najposjećenijih vjerskih objekata u Bosni i Hercegovini - tekiji u Blagaju, tokom ramazana bit će organizovani sehuri i iftari, a direktor kompleksa Orhan Nurkan vjeruje da će tekija biti jako posjećena u ovom periodu.

" Tokom ramazana organizovat ćemo sehure i iftare za naše goste i prijatelje. Također, 13. dana ramazana organizovat ćemo zajednički Ifta, te klanjati teravih namaz sa članovima porodica šehida iz Blagaja i Mostara. Taj dan ćemo se prisjetiti naših šehida i pomoliti za njihove duše. Osim toga, svakog četvrtka, petka i nedjelje ćemo upriličiti zikr“ kazao je Nurkan koji je odrastao i školovao se u Istanbulu.

Obilježavanje mjeseca ramazana, prema Nurkanovim riječima, dosta je slično u Bosni i Hercegovini i Turskoj, s tim da se u BiH sve radi sa više duše i zajedništva.

"Nema prevelike razlike. Ovdje u Bosni i Hercegovini se ramazan doživljava sa više duše, uz nezaboravna druženja nakon Iftara i teravih namaza. Tako je to ovdje u Blagaju i Mostaru, ali i u Sarajevu. U Istanbulu je na sehurima malo življe, što ćemo nastojati postići i ovdje u Blagaju", kazao je Nurkan za Klix.ba.