{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ef. Peštalić: Sanjali smo da džemati u Srebrenici budu ovako posjećeni

F
3.7.2014. u 12:02
4
Ef. Peštalić: Sanjali smo da džemati u Srebrenici budu ovako posjećeni
4
Na području općine Srebrenica teravih-namaz se klanja na osam mjesta i to u gradskim džamijama Bijeloj i Čaršijskoj, Memorijalnom centru u Potočarima, te džamijama u Potočarima, Sućeskoj, Osmačama, Osatu i džamiji u Žutici.


Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici izjavio je za Agenciju Fena da je sretan što Bošnjaci nakon svega što su preživjeli mogu dočekati ramazan u svom gradu i okupljati se u džamijama.

"To je bila naša velika želja imajući u vidu da su ti prvi počeci povratka bili jako teški. Sjećamo se dana kada nas je bilo jako malo i uvijek smo sanjali da ovako u Srebrenici dočekamo ramazan klanjajući teravih-namaz u dvije džamije, u Bijeloj i Čaršijskoj, da budu džemati prilično posjećeni, da se možemo viđati i zajedno ibadetiti. Naravno, to je velika milost od dragog Allaha", kaže ef. Peštalić.

Ističe da je "na nama da nastavimo dalje pokušavati svakog dana omogućiti još bolje uslove kako u Islamskoj zajednici tako isto i u gradu".

"Pored džamija teravih-namaz klanjamo i u Memorijalnom centru Potočari, u džematu koji je, kako mi kažemo, najveći džemat s obzirom na to da je dolje već šest hiljada naših šehida ukopano", navodi ef. Peštalić.Napominje da su majke Srebrenice prije šest godina izrazile želju da se teravih-namaz klanja pod musalom u Memorijalnom centru i da je ovo sedma godina da se to redovno odvija.

Imam na praksi u Srebrenici Emir Mehmedović kaže za Agenciju Fena da je pozitivno iznenađen prijemom i gostoprimstvom u Srebrenici.

"Ovo je i moj grad i prvi put da provodim ovoliko vremena u mom gradu. Utisci su fantastični, ljudi su fantastični. Lijepo je biti u svom gradu, lijepo se osjećam. Jednostavno koga god vidite nekako je vaš čovjek", kaže ovaj mladi imam.

Student Pravnog fakulteta u Srebrenici Bekir Halilović naglašava da je ramazan poseban mjesec, specifičan za Bosnu i još specifičniji za Srebrenicu.

"Moram priznati da ramazan kao mjesec privlači vjernike u džamije. Svi osjećaju tu potrebu da u ramazanu treba da obavljaju namaze i zbog toga se osjeća neki poseban duh, neko prijateljstvo, bratstvo", kaže Halilović za Agenciju Fena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: