|

Nura Bazdulj-Hubijar: Svi dani su naši, mi smo te koje nosimo život

Nura Bazdulj-Hubijar: Svi dani su naši, mi smo te koje nosimo život
0
S
Piše: N. J.
7.3.2012. u 18:37
0
komentara
0

dijeljenja
Nura Bazdulj-Hubijar: Svi dani su naši, mi smo te koje nosimo život Nura Bazdulj-Hubijar
Međunarodni dan žena, 8. mart, većina dočekuje u prazničnom raspoloženju. Neki poklone za nježniji spol kupe i ranije, a neki još razmišljaju kako da obraduju svoje supruge, djevojke, majke i sestre na ovaj dan. Upitali smo neke od javnih ličnosti kako će provesti praznik te koji bi ih poklon najviše obradovao.
Profesorica na Fakultetu političkih nauka i zastupnica u Skupštini KS te delegat u Domu naroda FBiH Hanka Vajzović kaže da je poklon za 8. mart već dobila te da će uz taj poklon i provesti ovaj dan.

"Ove godine sam dobila najljepši poklon za 8. mart, prekjučer se rodila moja unuka. Danas je njena nana na sjednici Doma naroda, a nastojat ću barem sutra otkazati sve obaveze i pozive za 8. mart, kako bih bila uz nju. Eto, i to su žene danas", rekla je Vajzović za Sarajevo-x.com.

Predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović nam je rekao da 8. marta ima gostovanje u emisiji TV Sahar u Sarajevu u 13 sati, tako da će uz suprugu u Tuzli moći biti tek u popodnevnim, odnosno večernjim satima.

"Desilo se tako, a obavezama se mora odgovoriti. Supruga će po mom povratku iz Sarajeva dobiti ružu i to je to. Za nas taj dan nije ništa specijalno, jer suprugu treba uvažavati i svim ostalim danima, a za 8. mart joj pokloniti dodatnu pažnju", kaže Ajanović.

Sportski direktor FK Željezničar Dželaludin Muharemović kaže da je već spremio poklon za suprugu te da se nada da će joj dobro doći i da će je obradovati. "Mogu samo reći da se ne radi o cvijeću ni o nekom sličnom 'klasičnom' poklonu. Također, planirao sam da navečer izađemo u šetnju ili noć provedemo u društvu prijatelja u ugodnoj atmosferi", rekao je Muharemović.

Glumica Aida Bukva nam kaže da će za 8. mart biti na rođendanu svoje sestrične, a da će nakon toga sa ženskim društvom proslaviti praznik. Kaže da bi je na ovaj dan najviše obradovala neka dobra ponuda za posao.

Književnica Nura Bazdulj-Hubijar je za Sarajevo-x.com kazala da ona ne obilježava 8. mart.

"Nikad ne slavim Osmi mart, tako da neću ni ovaj. Ja zapravo ne volim praznike i ne volim nikakve kolektivne proslave i euforije. Osmi mart je značajan jedino u historijskom kontekstu i za mene je to sve. Smatram da su žene jači spol, da su superiornije u svemu, osim fizičkoj snazi te da je pomalo ponižavajuće jedan dan u godini smatrati našim danom. Svi su dani naši. Svaka bi žena morala tako misliti, imati dovoljno samopoštovanja i samopouzdanja, znati da je ona ta koja nosi život, koja osmišljava život. I nikad, ali nikad, ni po koju cijenu ne dopustiti niti jedan dan u godini da bude zanemarena, omalovažena, ponižena, zlostavljana", kazala je Bazdulj-Hubijar, dodavši da, ako se taj dan gleda samo simbolično, kao povod za neku romantičnu gestu ili dragu sitnicu, onda na njega gleda kroz druge naočale.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.