{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Majke, supruge, sestre..., sretan vam 8. mart, jedan od vaših dana

S
Sarajevo-x.com
8.3.2012. u 07:34
14
0
Majke, supruge, sestre..., sretan vam 8. mart, jedan od vaših dana
14
Majke, supruge, sestre..., sretan vam 8. mart, jedan od vaših dana
Dan žena koji se danas obilježava u velikom broju zemalja širom svijeta, prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine i to u Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje. Od 1975. Ujedinjene nacije službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena, kada se slave njihova dostignuća i doprinosi u društvu, ekonomiji, privredi, ljudskim pravima...
Ideja za obilježavanjem dana koji slavi ženu, koja se borila za ravnopravnost u društvu, za bolji položaj u ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom pogledu, nastala je ranije. Davne 1857. godine na 8. mart žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila u New Yorku, prvi put su organizovale javne demonstracije, što je izazvalo nezadovoljstvo lošim uvjetima rada i niskim plaćama. Iste godine su organizirale i sindikat.

Novi Zeland je prvi ženama dao pravo glasa


Nekoliko desetljeća kasnije, tačnije 1908. godine New York je ponovo bio grad u kojem su žene, ovoga puta njih oko 15.000, izašle na ulice i zatražile da budu adekvatno plaćene za svoj rad, da imaju kraće radno vrijeme i pravo glasa. Nažalost, u nekim sadašnjim državama žene još uvijek to pravo nisu ostvarile. Napomenimo i to da je Novi Zeland 1893. prvi ženama dao pravo glasa. Dvije godine kasnije u Kopenhagenu je u organizaciji Socijalističke Internacionale održana prva ženska konferencija, kada je i ustanovljen Međunarodni dan žena, što je bio prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin. Za 8. mart se veže i nesretni događaj u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, godinu kasnije, gdje je izbio požar u kojem je živote izgubilo 140 žena.

Kada bi žene vladale svijetom, ratova ne bi bilo, neko je jednom rekao. Možda i ima istine u tome, jer početkom Prvog svijetskog rata pripadnice ženskog spola su 8. marta širom Evrope održale demonstracije za mir.

Borba za prava žena nikada nije prestala

U nekim zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana... 8. mart se i danas obilježava kao državni praznik, dok se pak u zapadnim zemljam on povezuje sa komunizmom, pa se i ne obilježava već nekoliko desetljeća. Uglavnom ga je zamijenio Majčin dan koji se obilježava u maju.

Borba za jednaka prava žena u "muškom svijetu" je davno počela i još uvijek traje. Ženama se u većini zemalja svijeta, pa čak i onim razvijenim, ne daju jednake obrazovne, političke, poslovne i mnoge druge mogućnosti kao muškarcima. Možda će zvučati čudno, ali Ruanda je zemlja sa najviše zastupnica u parlamentu, s druge strane su zemlje poput Saudijske Arabije, gdje žene nemaju gotovo nikakvog utjecaja na politički i društveni život, što se opet ne odražava na sam kvalitet života, u pogledu materijalnih i drugih dobara za pripadnice ženskog spola. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, odnosno žena u političkom životu naše zemlje, je prisutna tek toliko da ispuni zakonom propisanu normu. Žene su rijetko zastupljene, pogotovo u izvršnoj vlasti. Pravo glasa u mnogim zemljama, pa i našoj najčešće znači birati, a ne biti izabrana.

Svaki dan je dan žena

Britanski Telegraph donosi zanimljive podatke kada su u pitanju pojedine zemlje i status žene u njima. Tako je recimo, najpovoljniji status žene na Islandu, najbolja država za majke je Norveška, najveći procenat pismenih žena živi u državi Lesoto, oko 45 posto žena na čelu velikih kompanija se nalazi u Tajlandu, najviše žena pripadnica "sedme sile" živi na Karibima, tamo su 45 posto svih najznačajnijih vijesti za publiku pišu ili prezentiraju žene, najbolja država za obrazovanje žena je Katar...

Redakcija portala Sarajevo-x.com svim pripadnicama ženskog spola, posebno našim čitateljkama, želi sretan 8. mart, a muškarce podsjećamo da svoje supruge, majke, djevojke, sestre...obasipaju pažnjom i ljubavlju tokom cijele godine, jer svaki dan je i njihov dan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: