|

Nuncij Pezzuto slavio misu u sarajevskoj Katedrali

Nuncij Pezzuto slavio misu u sarajevskoj Katedrali
0
F
FENA
1.1.2014. u 15:42
3
komentara
0

dijeljenja
Na Novu godinu, kada Crkva slavi svetkovinu Marije Bogorodice i 47. put obilježava Svjetski dan mira, 1. januara 2014., svečano Euharistijsko slavlje u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova slavio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto u zajedništvu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.
Foto: Anadolija Foto: Anadolija


Nuncij Pezzuto misu je slavio na našem jeziku što je ugodno iznenadilo sve prisutne kojima je poznato da je u Bosni i Hercegovinu došao u februaru 2013. godine, javile je Katolička tiskovna agencija.

Na početku homilije nuncij Pezzuto je podsjetio da Crkva "okružena duhovnim ozračjem Božića u kojem promatra otajstvo Kristova rođenja, danas slavi Djevicu Mariju Majku Božju, ali i da je već ustaljena tradicija u Katoličkoj Crkvi da je prvi dan godine usredotočen na temu mira".

"Danas katolička kršćanska zajednica namjerava podići vapaj tolikih muškaraca, žena, djece i staraca žrtava rata, koji su najzastrašujuće i nasilno lice u povijesti. Mi danas molimo da bi mir kojeg su anđeli najavili pastirima u božićnoj noći, mogao doći svugdje, a posebno u našu zemlju izmučenu posljedicama rata: mir na zemlji ljudima dobre volje (Lk 2,14). Zbog toga, s našom molitvom, želimo pomoći svakom čovjeku, posebice onima koji imaju javne odgovornosti, hoditi sve odlučnije putem mira", kazao je nuncij Pezzuto.

Osvrćući se na Poruku pape Franje za Svjetski dan mira, nuncij Pezzuto je podsjetio da ta poruka dolazi kao prvina pontifikata pape Franje te da joj je tema "bratstvo svih ljudskih bića“ kao temelj i put za izgradnju, jačanje i održavanje mira.

Napomenuo je da se u pojedinim povijesnim razdobljima bratstvom mahalo kao stijegom nove društvene stvarnosti, koja se, uistinu, nije ostvarila, već se pretvorila u krvoproliće kojim je čovječanstvo proživjelo Kajinovo iskustvo.

Ističući da je bratstvo temelj i put prema miru, kazao je kako nije dovoljno reći da smo braća jer unutar sebe osjećamo neugasivu čežnju bratstva.

Foto: Anadolija Foto: Anadolija


"Da bismo u dubini bili i intenzivno živjeli kao braća, potrebno je osjetiti se, prije svega, sinovima. Sinovi jedinog Oca, koji je na nebesima. Prema tome, temelj bratstva je Božje Očinstvo prema svim ljudskim bićima", rekao je nuncij Pezzuto, ističući da za kršćane i za vjernike općenito, opće bratstvo nije opcija već obveza "jer prihvatiti Boga za Oca, nužno obuhvaća bratsko otvaranje prema svim ljudskim bićima, svih rasa, jezika u kultura“.

Odgovarajući na pitanje, kako su postali sinovi jedinog Oca koji je na nebesima, nuncij Pezzuto je pojasnio da su sinovi "jer su ucijepljeni u Krista" pa su tako "sinovi u Sinu" koji ih je, po svojoj smrti i uskrsnuću, po Otajstvu Uskrsnuća, učinio "novim ljudskim rodom“, pomirenima s Bogom i pomirenim, unutra, sa samim sobom. "Naime, u smrti i uskrsnuću Kristovu, nalazimo "nadilaženje podjele među narodima, među narodom Saveza i poganskim narodom".

Nuncij Pezzuto napomenuo je da papa Franjo naglašava značaj nadilaženja kulture odbačenosti i promicanje kulture susreta, "kako bismo hodali prema ostvarenju pravednijeg i mirnijeg svijeta".

"Kultura blagostanja, čini da se gubi osjećaj odgovornosti i bratski odnos, tako da drugi, umjesto da budu nama slični, izgledaju antagonisti ili neprijatelji, a često su smatrani kao predmeti. Često su siromašni i potrebni smatrani teretom, preprekom razvoju. Štoviše, oni su predmet javne skrbi ili samilosti. To jest, ne gledaju se kao braća, pozvana dijeliti darove stvorenoga, dobara napretka i kulture, nego su teret", kazao je nuncij Pezzuto, ističući da je svima zajedničko poslanje promicati mir na Zemlji.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...