|

Prvi "Urbi et orbi": Papa Franjo pozvao na okončanje svih ratova

Prvi "Urbi et orbi": Papa Franjo pozvao na okončanje svih ratova
1
S
SRNA
25.12.2013. u 13:18
22
komentara
1

dijeljenja
Prvi "Urbi et orbi": Papa Franjo pozvao na okončanje svih ratova Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo pozvao je na okončanje rata u Južnom Sudanu i svih ostalih sukoba u svojoj prvoj božićnoj poruci od kada je stupio na čelo Katoličke crkve.
On je u obraćanju pred nekoliko desetina hiljada ljudi sa balkona Bazilike Svetog Petra uputio i apel za zaštitu prirode od "ljudske pohlepe i grabežljivosti.

Centralna tema božićne poruke "Urbi et orbi" (Gradu i svijetu) bio je mir. Papa je pozvao na "društvenu harmoniju u Južnom Sudanu, gdje su aktuelne tenzije već izazvale brojne žrtve i prijete mirnom suživotu u toj mladoj državi".

Foto: Anadolija Foto: Anadolija


Poglavar Katoličke crkve pozvao je i na okončanje sukoba u Siriji, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo i Iraku, a potom se pomolio za "pozitivan ishod" mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca.

Foto: Anadolija Foto: Anadolija


"Ratovi razaraju i nanose štetu tolikim životima", rekao je papa i dodao da su najranjivije žrtve djeca, starije osobe, žene koje trpe fizičko nasilje i bolesni.

On je poručio da pojedinci imaju ulogu u promovisanju mira, ne samo sa svojim susjedima, nego i među državama.

Foto: Anadolija Foto: Anadolija


"Bog znači mir: hajde da zatražimo od njega da nam pomogne da svakog dana budemo mirotvorci, u svojim životima, u porodicama, u gradovima i državama, u čitavom svijetu", rekao je katolički poglavar.

Foto: Anadolija Foto: Anadolija


Hodočasnici iz čitavog svijeta došli su u Vatikan povodom Božića, a neki od njih kažu da su to učinili jer osjećaju da je Franjo udahnuo svježinu u Katoličku crkvu.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...