BiH
0

Nukić: Analize Zavoda su prvi korak ka utvrđivanju starosti piramida

FENA
Članovi Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca održali su danas redovni sastanak Upravnog odbora te zajednički sastanak dijela stručnog istraživačkog tima.

Na sastanku su predstavljeni preliminarni rezultati Federalnog zavoda za agropediju koji je izvršio laboratorijsku analizu uzoraka tla uzetih s piramida Sunca i Mjeseca a koji ukazuju na aproksimativnu starost odnosno genezu nastajanja zemljišta koje prekriva zidove monumentalnih građevina u visočkoj dolini.

Analize Federalnog zavoda, prema riječima geologa Nađije Nukić, se podudaraju s mišljenjem stručnog tima Fondacije i predstavljaju prvi korak ka utvrđivanju starosti piramida.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Preliminarna procjena Zavoda je, objasnila je Nukić, zasnovana na radnoj tezi da je za stvaranje jednog centimetra tla na mekšim geološkim supstratima, potrebno 200 do 300 godina.

"S obzirom da se na terenu svakodnevno susrećemo i radimo s 40-tak centimetara humusa i gline, starost tla najvjerovatnije, varira između osam i dvanaest hiljada godina", kazala je Nukić te dodala kako proces nastajanja tla nije linearan pa se, po tom osnovu, starost istog posmatra u rasponu od nekoliko hiljada godina.

Analize Građevinskog instituta iz Tuzle koje se odnose na uzorke kamenih blokova uzetih s Visočice - piramide Sunca, nedvojbeno ukazuju, objašnjeno je, na vještačko nastajanje istih. Naime, rezultati ukazuju na blokove vrlo visoke čvrstoće, koji su izljevani na licu mjesta.

[SLIKA]4[/SLIKA]

Druga analiza je obuhvatila kamene ploče pješčara s piramide Mjeseca te vezivni materijal kojim su spojene. Rezultati su pokazali da su ploče pješčara izuzetno visoke čvrstoće.

"S obzirom da nigdje u blizini nismo mogli pronaći pješčar približne ili iste čvrstoće, nameću se dva zaključka: ili da su ploče izljevane na licu mjesta ili da je negdje bio aktivan kamenolom gdje su se ploče sjekle i prenosile na gradilište", objasnio je autor hipoteze o bosanskim piramidama Semir Osmanagić.

[SLIKA]2[/SLIKA] Semir Osmanagić

Građevinski institut je utvrdio i da su uzorci vezivnog materijala koji su uzeti s obje aktivne piramide identični tj. da su graditelji koristili isti vezivni materijal za obje piramide.

Fondaciji se, kako je i najavljeno, prije nekoliko dana pridružio i američki geolog Robert M. Schoch te je prisutnim izrazio svoje oduševljenje Projektom i stručnim timom koji radi na dokazivanju teze o postojanju bosanskih piramida.

[SLIKA]1[/SLIKA] Robert M. Schoch

"Ovo je fantastično i za mene, kao naučnika, predstavlja veliki izazov. Došao sam tek prije par dana i rano je da dajem neke konkretne zaključke ali ono što mogu reći je da sve ovo treba pažljivo istražiti", rekao je za agenciju FENA Schoch.

Otvorenom djelu sjednice prisustvovali su i gosti Fondacije, prof. dr. Hidajet Repovac i dr. Colette M. Dowel te stručnjaci koji su se nedavno pridružili istraživanju: prof arheologije iz Zagreba Sonja Jelić Klicić i dipl. arheolog iz Beograda Aleksandra Anđelović.