BiH
0

NSRS: Povučena sporna politika zaduživanja RS-a

FENA
Prijedlog politike zaduživanja Republike Srpske povučen je danas s dnevnog reda nastavka zasjedanja Narodne skupštine na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a.

Rasprava o ovom dokumentu, koji je izazvao brojne suprotstavljene stavove i reakcije, i na početku zasjedanja Narodne skupštine RS-a također je bila prolongirana, a danas i odlučeno da se uopće ne razmatra.

Iako je ukupan dug RS-a, zaključno s krajem prošle godine iznosio četiri milijarde i 234,77 miliona maraka, kandidirani su projekti kojim bi se ona u naredne dvije godine zadužila za gotovo isti toliki iznos. Naime, analizom ovih projekata utvrđeno je da ukupne potrebe za zaduženjima RS-a iznose četiri milijarde i 183,71 milion KM, a od navedenog iznosa već su odobrena kreditna sredstva od 559,54 miliona KM, dok bi nova zaduženja iznosila čak 3.624,17 miliona KM.

Međutim, iz Ministarstva finansija su na ove primjedbe opozicije odgovorili da su kandidirani projekti "spisak želja" i da to ne znači da će se RS i zadužiti za sve ono što je predloženo.

U Skupštini RS-a je u toku razmatranje informacije o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u RS-u u kojoj se priznaje da na jednog radnika u RS-u dolazi jedan penzioner

Vlast navodi i da je broj penzionera u RS-u proteklih godina višestruko brže rastao od broja osiguranika uplate doprinosa, tako da je to uzrok nastalih teškoća i stalne neravnoteže u pogledu naplaćenih izvornih prihoda po osnovu doprinosa i obaveza po osnovu utvrđenih penzionih prava.

U dokumentu stoji da je broj korisnika prava povećan od 2005. godine, kada ih je bilo 191.807 na 233.143 koliko je bilo 31. decembra 2011., što je više za 41.336 korisnika i predstavlja porast od 21,55 posto.

Ovakva nesrazmjera u porastu broja osiguranika i korisnika neminovno je dovela do značajnog pada koeficijenta odnosa broja osiguranika i korisnika s 1:1,48 u 2005. godini na samo 1:1,18 u 2011.

“U periodu 2005.-2011. broj korisnika se povećao za 41.336, dok se u istom periodu broj osiguranika smanjio za 8.395. Pitanje odnosa između broja zaposlenih i broja penzionera je pitanje veličine raspoloživih sredstava za raspodjelu. Sve je veći raskorak između prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i sve skromnijih realnih izvora iz kojih se ona alimentiraju, tako da RS preuzima brigu o materijalnoj i socijalnoj sigurnosti osiguranika od penzionisanja do kraja života“, navodi se u ovoj informaciji o stanju u oblasti PIORS-a.

Istovremeno, rast prosječne penzije nije pratio rast prosječne plaće u tom entitetu.

„Zbog neusklađivanja penzija, a prisutnog rasta potrošačkih cijena u posljednje tri godine, došlo je do pada realne vrijednosti penzija i pada kupovne moći penzionera. Prosječno isplaćena penzija čini samo 18 posto potrošačke korpe, a najveća isplaćena penzija u visini 1.573 KM čini 87,40 posto potrošačke korpe. Relativno niske penzije i specifične potrebe penzionera, te njihova ovisnost o pomoći drugih stavlja ih u posebno težak položaj“, priznaje izvršna vlast u RS-u u ovoj informaciji.

Penzioneri samci, ili porodice gdje je samo jedan primalac najniže penzije od 160 do 320 KM izloženi su ogromnom riziku pada u siromaštvo, odnosno već se nalaze ispod linije siromaštva.