Sigurnost i obrazovanje
7

NSRS poslušala Dodika: Tri odluke Predsjedništva BiH izglasali štetnim po vitalni interes

N. V.
Narodna skupština Republike Srpske je dvotrećinskom većinom potvrdila izjave člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika da su tri odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine veoma štetne po vitalne interese ovog entiteta.
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su danas usvojili mišljenje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je Memorandum o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje sigurnosti SAD-a o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija štetan po vitalne nacionalne interese RS-a.

Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje sigurnosti SAD-a o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija je bez konsenzusa usvojena na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, odnosno član Predsjedništva iz Republike Srpske je bio protiv ove saradnje.

Poslanici iz Republike Srpske su dvotrećinskom većinom izglasali da je ovaj Memorandum štetan po vitalne nacionalne interese Republike Srpske i da Odluka Predsjedništva BiH o odobravanju zaključivanja Memoranduma ne može da stupi na snagu.

Narodna skupština RS-a je potvrdila izjave člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika da su po vitalne interese Republike Srpske veoma štetne još dvije odluke Predsjedništva BiH, a to su:

Odluka o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću Bosne i Hercegovine u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021.

Poslanici su također dvotrećinski glasali i za to da ove dvije odluke Predsjedništva BiH ne mogu stupiti na snagu.