BiH
0

NSRS: Oštra rasprava o poslovanju Šuma RS-a

FENA
Narodna skupština RS (Foto: Anadolija)
Narodna skupština RS (Foto: Anadolija)
Smanjenje nadoknada lokalnim zajednicama s 10 na pet posto od Šuma RS-a dovelo bi u pitanje funkcioniranje nekih općina, s kojih potječu prodati drvni sortimenti, upozoreno je danas i u Narodnoj skupštini RS-a.

Iako se izmjene i dopune Zakona o šumama RS-a, o kojima se danas raspravljalo, odnose na ukidanje dosadašnje Agencije za šume, poslanici su vodili oštru raspravu i o najavi tog javnog preduzeća da gubitke i nenaplativa potraživanja amortizuje i smanjenjem naknada općinama.

U „Šumama RS-a“ tvrde da bi to dovelo do ušteda od oko sedam miliona KM na godišnjem nivou i da bi neprihvatanjem tog zahtjeva bilo dovedeno u pitanje njihovo funkcioniranje.

I resorni ministar Miroslav Milovanović potvrdio je da se mora ići na smanjenje naknada, ali i dodao da će konačnu odluku donijeti poslanici.

Poslanici opozicije otvorili su pitanje ko je kriv za višemilionske gubitke „Šuma RS-a“ te ko će odgovarati za teško stanje u tom javnom preduzeću, što je izazvalo brojne replike i predstavnika Vlade RS-a.

Za poslanika DP-a Dragana Čavića stanje u „Šumama RS-a“ je katastrofalno i ukazuje da se neće poboljšati ni izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

-Pogrešan je način na koji je Vlada pristupila u razvoju drvoprerđivačke industrije, kazao je Čavić podsjetivši na Vladino ponovno „podržavljenje“ nekih preduzeća iz te oblasti, a koje nije dalo rezultate.

Poslanik SDS-a Ostoja Dragutinović ukazuje da mnoge općine iz istočnog dijela RS-a žive od naknada od "Šuma RS-a" i da bi njihovo smanjenje još više utjecalo na njihovu nerazvijenost.

Na sjednicu Skupštine stigli su i neki od načelnika općina kojima bi bile smanjene naknade, pa je načelnik Sokoca Milovan Bjelica rekao novinarima da bi ta lokalna zajednica mogla ostati bez 500.000 KM ili šestine budžeta.

On je pozvao poslanike da dobro razmisle o najavi smanjenja naknada, jer se time neće riješiti stvarni problemi u tom javnom gubitašu.