BiH
0

Dodatnih 28 miliona KM za poljoprivrednike u RS-u

SRNA
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović smatra da poljoprivredni proizvođači treba da budu zadovoljni, jer su budžetom za narednu godinu za 28 miliona KM povećana sredstva koja će biti upotrijebljena za izmirenje ovogodišnjeg duga prema poljoprivrdenicima.

"Ideja je da u sljedećoj godini imamo na raspolaganju dodatnih 60 miliona maraka, koji će biti isplaćivani po zahtjevima iz 2013. godine. To nije bio slučaj u posljednjih nekoliko godina, jer smo mi nauštrb nepovećanja budžeta isplaćivali obaveze iz prethodne godine", pojasnio je Milovanović.

On je dodao da odluka o povećanju sredstava nije slučajna i da je, dugoročno gledano, u interesu građana, podsjetivši da je veliki broj ljudi u Republici Srpskoj vezan za poljoprivrednu proizvodnju koja, zajedno sa prerađivačkom industrijom, učestvuje u BDP-u sa više od 20 posto.

Milovanović je za "Nezavisne novine" rekao da će zaposleni u agencijama u nadležnosti Ministarstva, koje će doživjeti transformacije ili gašenje, kroz novu sistemaciju biti raspoređeni na druga radna mjesta.

"S jedne strane imaćemo određene uštede u smislu utroška budžetskih sredstava, što je i jedan od prvih razloga zbog kojih smo ušli u tu proceduru. S druge strane, sada ćemo iz ugla Ministarstva malo drugačije diktirati poslove na terenu i možemo očekivati da će biti nešto uspješniji rad tih službi", rekao je Milovanović.

On je naveo da se neće odustati od najavljenih projekata, naglasivši da je projekat navodnjavanja ozbiljan i da su sa Izraelom napravljeni određeni partnerski odnosi, te potpisani sporazumi i protokoli o saradnji.

"Oni su u završnoj fazi izrade projektne dokumentacije za izgradnju glavnog voda za navodnjavanje, a i u završnoj smo proceduri obezbjeđivanja kreditnih sredstava za finansiranje tog projekta", rekao je Milovanović i dodao da je obezbijeđeno 20,5 miliona dolara kreditnih sredstava.

On je naveo da se nije odustalo ni od nabavke junica, te da trenutne informacije sa terena pokazuju da je iskazana potreba za oko 3.000 junica.

Milovanović je rekao da su štete u poljoprivredi od suša ogromne i na nivou više od 10 budžeta za poljoprivredu Republike Srpske, te da će se pokušati nekim vidovima pomoći anulirati negativni efekti.