NSRS: Odbijen Prijedlog zakona o konverziji kredita u francima

A
Anadolija
3.3.2016. u 15:31
0
4
NSRS: Odbijen Prijedlog zakona o konverziji kredita u francima
0
NSRS: Odbijen Prijedlog zakona o konverziji kredita u francima
Narodna skupština Republike Srpske nije prihvatila Prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.
Zakon je predložio Klub poslanika SDS-SRS Republike Srpske, a Marinko Božović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS istakao je da je cilj navedenog zakona bio rješavanje problema građana koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima.

Milorad Dodik, predsjednik RS i predstavnici Evropske Banke za obnovu i razvoj i Hypo Alpe-Adria-Bank sklopili su danas dogovor o konverziji kredita u švajcarskim francima. Kako je rekao Dodik, dogovor podrazumijeva konverziju u lokalnu valutu po trenutnom kursu, fiksnu kamatnu stopu od 5,99 odsto, otpis 30 odsto od kompletnog iznosa, a za 25 odsto najugroženijih klijenata otpis do 50 odsto. On je naglasio da država neće imati nikakve obaveze, a da klijenti neće imati nikakve dodatne troškove.

"Dogovorena ponuda je korektna i bolja nego u zemljama u okruženju. Usvajanje Prijedloga zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima slomilo bi cijeli finansijski sektor u BiH", rekao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija u Narodnoj skupštini i dodao da su zaštićeni i građani i finansijski sektor.

Poslanici danas nisu prihvatili ni Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima - ponovno odlučivanje na zahtjev predsjednika Republike. Donesena je odluka da bude skraćen rok za ponovno predlaganje ovog zakona na 30 dana.

Nastavak desete redovne sjednice predviđen je za 15. mart u 10 časova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: