BiH
1

Tegeltija: Dodik dogovorio rješenje za kredite u CHF-u bolje nego u okruženju

FENA
Zoran Tegeltija (Foto: Klix.ba)
Zoran Tegeltija (Foto: Klix.ba)
Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija tvrdi da bi se usvajanjem Prijedloga zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF), koji je predložio SDS, u vrlo kratkom roku "slomio“ finansijski sektor u RS-u.

Naveo je da su tu poruku poslali i predstavnici bankarskog sektora u BiH i međunarodnih finansijskih institucija.

Tegeltija je u obraćanju parlamentu RS-a naveo da je bolje rješenje od tog SDS-ovog zakona dogovorio s predstavnicima Hypo banke predsjednik RS-a Milorad Dodik.

"Predsjednik RS-a je dogovorio dobru ponudu za građane, a parlament će odlučiti da li će je prihvatiti. To je vrlo korektna ponuda i rješenje bolje nego bilo koje u okruženju", ustvrdio je navodeći da bi njime bili zaštićeni i bankarski i interesi građana koji imaju kredite u CHF-u.

Dogovor Dodika i predstavnika Hypo banke podrazumijeva konverziju kredita u CHF-u u lokanu valutu po trenutnom kursu, a na tako utvrđen iznos klijentima u CHF-u bit će ponuđen diskont od 30 posto vrijednosti obaveza, za 25 posto najugroženijih klijenata otpis od 50 posto trenutnih obaveza, dok je fiksna kamatna stopa 5,99 posto.

"Sve naknade koje će se dešavati u prenosu kredita idu na teret banke, a obezbjeđenje ostaje isto s tim da se može značajno produžiti rok otplate", naveo je entitetski ministar finansija RS-a.