"Frapantne" tvrdnje
9

NSRS: Od Brnabić i Gojković zatraženo da predoče Vučićevu "knjigu dokaza" o miješanju u bh. izbore

Piše: Er. M.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Od predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsjednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković zatraženo je da na današnjoj konstituirajućoj sjednici Narodne skupštine RS-a iznesu "frapantne" dokaze koje ima Aleksandar Vučić o miješanju stranih sila u izborni proces BiH.

Konstituirajućoj sjednici Narodne skupštine RS-a danas prisustvuju predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov i ambasadorica Kine u BiH Chen Bo.

Zastupnicima se obratio zastupnik SDS-a Nebojša Vukanović koji je posebno pozdravio predstavnike Republike Srbije Anu Brnabić i Maju Gojković kojim je otvoreno kazao da se nada kako će premijerka Srbije i predsjednica Skupštine Srbije zastupnicima objasniti izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o navodnom miješanju stranih ambasada u izborni proces BiH.

On je podsjetio da je Vučić pred same predsjedničke i parlamentarne izbore u BiH otvoreno kazao kako će nakon rezultata saopćiti frapantne dokaze o miješanju međunarodnih faktora u izborni proces.

Kako je Klix.ba ranije pisao, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, očito zadovoljan rezultatima izbora u BiH, još uvijek nije javnosti predočio navodnu "knjigu dokaza" o miješanju svjetskih sila u izbor političkih predstavnika u BiH, koji dolaze s teritorije Republike Srpske.

Vučić je, obraćajući se članovima Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), precizirao da ga posebno brine miješanje u izbor političkih predstavnika koji dolaze s teritorije bosanskohercegovačkog entiteta RS.

"To njihovo miješanje ide do tih granica da ambasadori pojedinih zapadnih zemalja zovu ljude na listama pojedinih stranaka i zabranjuju im da promijene stranu, jer će u protivnom odgovarati i za zločine koje su počinili i za one koje nisu", rekao je Vučić.

On je naglasio da će sačekati kraj izbora i da se Srbija neće miješati u odluku srpskog naroda u Republici Srpskoj, ali da će poslije izbora iznijeti podatke, odnosno navodnu "knjigu dokaza" koju posjeduje.

Vučić je, govoreći o miješanju "pojedinih zapadnih sila" u izbore u RS-u, rekao da su se još i među Srbima našli oni koji će Srbiju optuživati za miješanje u izborni proces. Pri tome je mislio na Dodikovog protukandidata za člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Predsjednik Srbije, pored toga što javnosti nije predstavio "knjigu dokaza", još uvijek nije ni objasnio porijeklo za sada neviđenih dokaza, odnosno koji organ Srbije, za koje potrebe, na kojoj teritoriji i na koji način je prikupljao podatke o izbornom procesu u suverenoj i, bar kako tvrde srbijanske vlasti, prijateljskoj državi Bosni i Hercegovini.