BiH
75

NSRB na protestu tražila od "šestorke" da implementira presudu Sejdić-Finci

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Stotinjak članova Narodne stranke Radom za boljitak okupilo se danas na Trgu Bosne i Hercegovine ispred Parlamentarne skupštine BiH da bi, kako su kazali, još jednom upozorili vladajuću šestorku na državnom nivou na nužnost što hitnije implementacije presude Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Jakoba Fincija i Derve Sejdića.

Iako je bilo najavljeno da će skupu prisustvovati i veći broj poljoprivrednika nezadovoljnih zbog neisplaćivanja podsticaja, to se ipak nije dogodilo. Došlo je njih svega nekoliko koji su se pridružili organizatorima skupa.

Čelnici Narodne stranke Radom za boljitak su 16. maja ispred Parlamenta BiH pustili u rad semafor koji je odbrojavao 77 dana koliko je ova stranka, kako je rečeno, dala vladajućoj "šestorci" da implementira presudu.

"Danas je istekao rok koji smo dali HDZ-u BiH, HDZ-u 1990, SDP-u, SBB-u, SNSD-u i SDS-u. Ništa nisu uradili, a neodgovorne političe načinile su od jednog dijela naših građana da se osjećaju kao građani drugog reda", rečeno je, između ostalog, na današnjem skupu.

Susjedna Hrvatska sutra zvanično postaje članica Evropske unije, dok BiH to još uvijek nije, zahvaljujući tim istim političarima, poručuju iz ove stranke. Kazali su također da vladajućoj šestorci na državnom nivou daju još 90 dana roka da implementira presudu Sejdić-Finci.

"Svjedoci smo sutrašnjeg ulaska Hrvatske u EU, zajednicu država sa najvećim dostignućima u oblasti prava i sloboda. Ne postoji razlog da BiH ne uđe u to drštvo, ali je sprečavaju loši političari koji vode ovu zemlju. Poručujemo vladajućoj šestorci da naprave prvi korak i da implementiraju presudu. Dajemo im još 90 dana i nećemo mirno promatrati kako šestorka sve građane drži kao taoce. Nakon tog roka ćemo ih svaki dan upozoravati na presudu i na to da moraju podnijeti ostavke", kazao je Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Boljitka.

Kada je u pitanju protest poljoprivrednika koji su im se pridružili, Ivanković Lijanović je kazao da se radi o udruženju koje ta stranka podržava od samog osnivanja.

Protestu je prisustvovao i ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica, mada nije govorio o problemima poljoprivrednika, već o tome kako podržava zahtjev za implementaciju presude Sejdić-Finci.

Nedžad Bićo, koordinator Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, je kazao da su poljoprivrednici tu da iskažu nezadovoljstvo zbog toga što neće moći izvoziti proizvode u Hrvatsku kada ta zemlja postane članica EU.

"Želimo da se isplaćuju podsticaji poljoprivrednicima, da se na nivou države osnuje agencija koja će se baviti podsticajima. Tražimo da se stvar s podsticajima napokon uredi. Već punih devet mjeseci marka nije isplaćena za podsticaje. Sada idemo u drugačije načine borbe za svoja prava, dovest ćemo i stoku pred vlade pa neka je oni hrane, ako imaju čime, a imaju jer svoje plaće redovno isplaćuju", kazao je Bićo te dodao da će i sutra protestovati pred Vladom FBiH.

Narodna stranka Radom za boljitak je danas organizirala ovakve proteste u još nekoliko bh. gradova, a kazali su i to da podržavaju proteste za jedinstveni matični broj.