BiH
25

Danas protesti poljoprivrednika u nekoliko kantona i pred Parlamentom BiH

Piše: E. G.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH danas će u nekoliko gradova održati proteste izražavajući tako nezadovoljstvo zbog toga što Vlada FBiH nije isplatila podsticaje koji im pripadaju.

"Prvo smo se mislili pridružiti ovima što protestuju zbog nepostojanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, ali budući da su oni odgodili proteste za sutra, pridružit ćemo se ovima ispred Narodne stranke Radom za boljitak, koji danas također pred Parlamentom BiH organiziraju proteste. Svakako mi podržavamo proteste za JMB, ali i zahtjeve Narodne stranke Radom za boljitak za ukidanjem kantona, smanjenjem administracije čime bi se napravile uštede od 500 miliona do milijardu, što bi se moglo usmjeriti u privredu. Na kantonima je da isplate podsticaje, što se odnosi i na Kanton Sarajevo, ali ne idemo pred kantonalnu vladu da ne bi nešto posebno organizirali, pridružit ćemo se protestima ispred Parlamenta BiH", kazao je za Klix.ba koordinator Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Nedžad Bićo.

On dodaje da već deset mjeseci poljoprivrednici nisu dobili ni marku za podsticaje te da će ovog puta istrajati u tome da se njihovi zahtjevi ispune.

Osim na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, danas bi trebali biti održani protesti i u Tuzli, Zenici, Travniku, Bihaću i Goraždu.

"Svi su pozvani da dođu na proteste koji su više spontani nego organizirani. Ljudi su toliko finansijski iscrpljeni da više nemaju ni novca da dolaze na jedno mjesto svi i da traže svoja prava, pa je ovo više spontano okupljanje i očekujemo da će na ulice izaći veći broj njih", kaže Bićo.

Budući da se poljoprivrednici pridružuju protestima Narodne stranke Radom za boljitak iz koje dolazi i resorni federalni ministar Jerko Ivanković Lijanović, Bićo kaže da se na ministra ne ljute ovi poljoprivrednici već "dio njih koji i nisu poljoprivrednici".

"To su oni koji deset godina iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izvlače novac, a nemaju veze s poljoprivredom. Poljoprivreda sistemski propada godinama, a većini poljoprivrednika koje ja zastupam se sviđaju rezovi koje ministar sada pravi. Ovoj drugoj strani, da je tako nazovemo, se to ne sviđa. Znam da su u Ministarstvu poljoprivrede sve zahtjeve za podsticaje prebacili na Ministarstvo finansija, smatram da isplatu podsticaja koče premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina", kazao je Bićo obrazlažući zbog čega se poljoprivrednici pridružuju protestima stranke čiji je potpredsjednik resorni federalni ministar Ivanković Lijanović kojem se često spočitavaju neregularnosti u radu, pa i u slučaju podsticaja.