{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS: Mijenjati Zakon o referendumu

S
28.12.2009. u 23:22
0
65
NSRS: Mijenjati Zakon o referendumu
0
NSRS: Mijenjati Zakon o referendumu
Narodna skupština Republike Srpske (RS) podržala je večeras stavove Vlade RS o nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH u oblasti pravosuđa i zadužila je da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu.
Skupština je usvojila Vladin zaključak i podržala njene stavove, kojima je u cjelosti odbacila kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika u BiH od 14. decembra kada je stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat za još tri godine, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika.

Zaključak Vlade RS, koji sadrži njene ranije izražene stavove o nametnutim odlukama visokog predstavnika, u parlamentu su podržala 62 poslanika, osam poslanika je bilo protiv, dok je šest bilo uzdržano.

Skupština je usvojila i zaključke Klubova poslanika SNSD-a, DNS-a i poslaničke grupe Socijalističke partije /SP/, čime je zadužila Vladu RS da predloži izmjene i dopune Zakona o referendumu, kojim će biti predviđena rješenja u skladu s evropskim standardima i praksom za lično izjašnjavanje građana.

Ovim zaključcima predviđa se i da nakon obavljenih izmjena i dopuna Zakona o referendumu, bude obavljena rasprava u parlamentu o raspisivanju referenduma i mogućima referendumskim pitanjima.

Narodna skupština RS zatražiće od Centralne izborne komisije BiH da joj budu dostupni birački spiskovi građana po opštinama u RS radi obezbjeđenja uslova za sprovođenje referenduma, navodi se u zaključcima klubova poslanika ove tri stranke.

Za ove zaključke glasalo je 46 poslanika, 30 poslanika je bilo protiv i nije bilo uzdržanih.

Narodna skupština RS nije prihvatila zaključke Kluba poslanika SDS, kojim se ne prihvataju odluke Valentina Incka i određuje da 31. mart bude krajnji rok za sprovođenje referenduma u RS.

Prema prijedlogu SDS-a bilo je planirano izjašnjavanje o odlukama nametnutim 14. decembra, stav o pristupanju BiH u NATO u kojem Srbija ne bi bila članica i pitanje promjene Ustava BiH dok traje mandat OHR-a.

Nije prihvaćen ni zaključak Kluba poslanika PDP-a, kojim parlament zadužuje Vladu RS da u roku od 90 dana pripremi sve neophodne pretpostavke i predloži Skupštini odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti RS.

Usvajanjem zaključaka, koji se odnose na odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka od 14. decembra, završena je 24. posebna sjednica Narodne skupštine RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: