|

NSRS: Mijenjati Zakon o referendumu

NSRS: Mijenjati Zakon o referendumu
0
S
SRNA
28.12.2009. u 23:22
65
komentara
0

dijeljenja
NSRS: Mijenjati Zakon o referendumu
Narodna skupština Republike Srpske (RS) podržala je večeras stavove Vlade RS o nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH u oblasti pravosuđa i zadužila je da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu.
Skupština je usvojila Vladin zaključak i podržala njene stavove, kojima je u cjelosti odbacila kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika u BiH od 14. decembra kada je stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat za još tri godine, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika.

Zaključak Vlade RS, koji sadrži njene ranije izražene stavove o nametnutim odlukama visokog predstavnika, u parlamentu su podržala 62 poslanika, osam poslanika je bilo protiv, dok je šest bilo uzdržano.

Skupština je usvojila i zaključke Klubova poslanika SNSD-a, DNS-a i poslaničke grupe Socijalističke partije /SP/, čime je zadužila Vladu RS da predloži izmjene i dopune Zakona o referendumu, kojim će biti predviđena rješenja u skladu s evropskim standardima i praksom za lično izjašnjavanje građana.

Ovim zaključcima predviđa se i da nakon obavljenih izmjena i dopuna Zakona o referendumu, bude obavljena rasprava u parlamentu o raspisivanju referenduma i mogućima referendumskim pitanjima.

Narodna skupština RS zatražiće od Centralne izborne komisije BiH da joj budu dostupni birački spiskovi građana po opštinama u RS radi obezbjeđenja uslova za sprovođenje referenduma, navodi se u zaključcima klubova poslanika ove tri stranke.

Za ove zaključke glasalo je 46 poslanika, 30 poslanika je bilo protiv i nije bilo uzdržanih.

Narodna skupština RS nije prihvatila zaključke Kluba poslanika SDS, kojim se ne prihvataju odluke Valentina Incka i određuje da 31. mart bude krajnji rok za sprovođenje referenduma u RS.

Prema prijedlogu SDS-a bilo je planirano izjašnjavanje o odlukama nametnutim 14. decembra, stav o pristupanju BiH u NATO u kojem Srbija ne bi bila članica i pitanje promjene Ustava BiH dok traje mandat OHR-a.

Nije prihvaćen ni zaključak Kluba poslanika PDP-a, kojim parlament zadužuje Vladu RS da u roku od 90 dana pripremi sve neophodne pretpostavke i predloži Skupštini odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti RS.

Usvajanjem zaključaka, koji se odnose na odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka od 14. decembra, završena je 24. posebna sjednica Narodne skupštine RS.
Prijavi grešku


Komentari (65)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...