Komentar o istrazi
32

Nožica: Da postoje činjenice protiv Kajmaković koje istragom utvrđuju, do sada bi sve bilo okončano

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Odluku Prvostepene komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH te istragu Tužilaštva BiH protiv bivše državne tužiteljice Diane Kajmaković komentarisala je njena advokatica Senka Nožica.
Nožica u razgovoru za Klix.ba kaže da će na odluku disciplinske komisije biti uložena žalba te da trenutno ne može davati više komentara o ovoj odluci.

Međutim, govoreći o istrazi Tužilaštva BiH protiv Kajmaković kaže da ima informaciju da je istraga otvorena prije nego što je pokrenut disciplinski postupak.

"Ovo liči na ono što je bilo za očekivati, očekivali su u Tužilaštvu da će ona biti razriješena dužnosti. Disciplinska odluka joj ništa u status ne mijenja jer je nju glavni tužilac postavio na poziciju tužioca, a ne na poziciju njegovog zamjenika i ona bi mogla da nastavi sa svojom funkcijom. Smatram da je to veoma čudno, jer ako su imali osnova za pokretanje krivičnog postupka oni su godinu dana tu istragu mogli i okončati. Jednostavno smatarm da je to jedna vrsta kalkulacije da se ona udalji sa posla, pa ko biva ako nije disciplinska komisija onda će oni sad kad je otvorena istraga ponovo nju suspendovati dok se ne utvrde te neke činjenice koje da su postojale već bi istraga bila okončana", stava je Nožica.

Kaže nam da još nije obavještena šta se Kajmaković tačno stavlja na teret.

"Usmeno sam od tužioca obavještena da je postojala istraga u periodu kada je vršen pretres njene kancelarije, šta joj stavljaju na teret nikad nismo saznali i nikad nije saslušana. Ja, kao njen branilac, smatram da je istraga aktivirana jer je disciplinska komisija nije smijenila sa dužnosti i oni njoj na ovakav način dalje zagorčavaju život time što će je suspendovati i onda se taj postupak nastavlja u nedogled", kaže Nožica.

Dodaje da činjenica da istraga nije okončana do sada njoj govori da se sve radi iz kalkulativnih razloga, a ne jer postoje elementi i osnov sumnje.

"Krivični postupak je u rukama tužioca, ako postoji osnov sumnje tužilac je dužan da sasluša osumnjičenog, sve istražne radnje provede i ne može podići optužnicu dok to ne uradi", zaključuje Nožica.

Podsjetimo, Kajmaković je proglašena odgovornom što je obavljajući poslove rukovodioca u Tužilaštvu BiH u sefu u svojoj kancelariji držala dokumente sa oznakom stepena tajnosti zaprimljene u periodu od 8. novembra 2021. do 24. augusta 2022. godine, lično dostavljenim tuženoj "na ruke", a koji se odnose na predmete "Sky aplikacija".

To je, kako kažu iz VSTV-a, za posljedicu imalo neevidentiranje tužilačkih spisa u skladu s propisima, ili neulaganje u postojeće tužilačke spise i propuštanje raspolaganja dokumentacijom od strane postupajućih tužilaca.

Također je propustila navedenu dokumentaciju razdužiti i predati vršiocu dužnosti glavnog tužioca.

Ovim radnjama, kako se navodi, počinila je disciplinski prekršaj "ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

Prvostepena disciplinska komisija donijela je odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost tužene i izrečena joj mjera premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH.

Imajući u vidu da je formiran predmet protiv Kajmaković, Prvostepena disciplinska komisija poziva Tužilaštvo BiH da postupi okviru svojih nadležnosti u navedenom predmetu.