VSTV BiH
10

U petak počinje disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković zbog sumnje na korupciju

SRNA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u petak, 17. februara će početi disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković, koja je privremeno suspendovana sa pozicije zamjenika glavnog tužioca i državnog tužioca.

Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a u oktobru prošle godine podnesena je disciplinska tužba protiv Kajmaković kojom je osumnjičena za korištenje funkcije tužioca kako bi pribavila korist za sebe ili druge.

Ona je osumnjičena i za miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, te ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije.

Kajmaković je osumnjičena da je svojim ponašanjem kršila službenu dužnost i dovela u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Na zahtjev Kancelarije disciplinskog tužioca Kajmaković je prošle godine do okončanja postupka suspendovana sa pozicije zamjenika glavnog tužioca i tužioca.

SAD su je 26. septembra stavile na "crnu listu" uz objašnjenje da je podrivala demokratiju i vladavine zakona u BiH. Za Kajmaković su naveli da je "flagrantan primjer korumpiranog tužioca u BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama".