BiH
39

Novoizgrađena škola u Hadžićima počinje raditi tek u septembru

Piše: S. H.
Iako je ranije bilo najavljeno da će novoizgrađena osnovna škola u Hadžićima početi raditi od drugog polugodišta 2015/2016. godine, to se ipak neće dogoditi, a učenici će u novu školu tek od školske 2016/2017. godine.

Novoizgrađena osnovna škola u Hadžićima rasteretit će jedinu dosadašnju osnovnu školu "6. mart" koja ima više od 1.200 učenika. Najave su bile da će učenici već od drugog polugodišta školske 2015/2016. godine početi pohađati nastavu u novoj školi, međutim ta ustanova još uvijek nije zvanično registrovana, niti je izvršen tehnički prijem.

Iz Općine Hadžići za Klix.ba su istakli kako su sve radnje za koje su bili nadležni izvršili, te da se sada čeka odluka ministarstva.

"Općina Hadžići je izvršila sve obaveze iz svoje nadležnosti kada je u pitanju otvaranje novoizgrađene škole. Kada će škola početi raditi, to vam ne možemo potvrditi, jer to nije nadležnost Općine, već Ministarstva obrazovanja KS. Mi smo izvršili sve tenderske procedure za nabavku namještaja, postavili smo ogradu, u novoizgrađeni objekat je priključena i struja, tako da je sa te tehničke strane sve spremno", istakli su za Klix.ba iz Općine Hadžići.

U međuvremenu je izvršena i podjela učenika po zonama i raspodjela nastavnog osoblja iz škole "6. mart".

Klix.ba nezvanično saznaje da će škola početi raditi tek u septembru, ali je za 20. januar 2016. godine najavljen izbor direktora škole, a jedini kandidat je aktuelna direktorica škole "6.mart" Hadžići Dženana Alispahić, kojoj je istekao mandat u toj školi.

Tako će Alispahić vjerovatno biti direktorica u novoj školi bez učenika, dok će na njeno mjesto u osnovnu školu "6. mart" najvjerovatnije doći Muhamed Čović.