BiH
1.9k

Novoizabrani načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić stigao u Sarajevo

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Fikret Abdić je nakon 23 godine prvi put u Sarajevu, gdje je stigao na preuzimanje certifikata Centralne izborne komisije BiH (CIK) kao novoizabrani načelnik Velike Kladuše.

Malo je ljudi sa tako živopisnom biografijom kao što je Fikret Abdić. Ostao je upamćen po nekoliko stvari, prije svega kao uspješan prijeratni privrednik koji je do 1980-ih godina zapuštenu Bosansku Krajinu uzdigao pokretanjem privrednog giganta kompanije Agrokomerc, a poslije i kao osuđeni ratni zločinac.

Početkom 1990-ih godina aktivno se uključio u politiku te na prvim višestranačkim izborima osvojio najveći broj glasova iz reda bošnjačkog naroda, ali je poziciju člana Predsjedništva BiH ipak prepustio Aliji Izetbegoviću, s kojim se ubrzo i politički razilazi.

Krajem septembra 1993. godine preuzeo je vlast u Velikoj Kladuši te osniva tzv. Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna po ugledu na tzv. srpske autonomne oblasti (SAO) iz 1991. Čin proglašenja pokrajine je bio neustavan i protivzakonit čin koji se suprotstavljao Ustavu Republike Bosne i Hercegovine. Sarađivao je sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom.

Svojom aktivnosti podijelio je stanovništvo u Krajini pa čak i porodice, koje su međusobno ratovale, jedni na strani Armije RBiH, a drugi kao dio vojske Fikreta Abdića.

Zbog njegovog djelovanja tokom rata i ratnih zločina Abdić je osuđen na sudu u Karlovcu na 20 godina zatvora, ali je nakon odslužene 2/3 kazne izašao na slobodu.

Na posljednjim lokalnim izborima kandidirao se za načelnika Velike Kladuše osvojivši najveći broj glasova, čime je postao najstariji načelnik u jednoj općini u BiH.