BiH
0

Novogodišnja poruka člana predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je u svojoj novogodišnjoj poruci da je za mnoge protekla 2007. godina bila teška kao i sve druge nakon rata te da će većini ljudi u Bosni i Hercegovini ostati u sjećanju po dva značajna uspjeha i dvije političke krize.

Prvi uspjeh odnosi se na prvo tromjesečje ove godine, kada su vladajuće parlamentarne stranke, uz pomoć Predsjedništva BiH, samostalno bez učešća međunarodne zajednice dogovorile sastav i izabrale predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čime je zemlja dobila izvršnu vlast za provođenje neophodnih reformi.

Početni optimizam djelimično je narušen nakon izricanja presude Međunarodnog suda pravde u Haagu, kada je došlo do povišene retorike u zemlji koja je oduzela dragocjeno vrijeme i fokus pažnje vlasti i javnosti skrenula s važnih unutrašnjih tema rada državnih institucija.

Druga kriza, smatra Radmanović, izazvana je nametanjem odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, nakon čega je zaprijetila potpuna blokada rada državnih i entitetskih institucija.

Ipak, naglasio je on, 2007. godina za Bosnu i Hercegovinu bit će uspješna, jer je krajem godine parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Tako se BiH pridružila ostalim zemljama iz regiona koje su prošle istu dionicu na putu prema Evropskoj uniji.

  • Iskreno očekujem da ćemo u Novoj 2008. godini, u prvim mjesecima, završiti reformu policije u BiH i ispuniti preostale uslove, kako bismo u prvom kvartalu potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, istaknuo je Radmanović.

U narednoj godini bit će održani i lokalni izbori koji treba da potvrde demokratski potencijal građana BiH i sposobnost domaćih vlasti da preuzmu odgovornost za rješavanje lokalnih pitanja građana.

Radmanović očekuje da početkom naredne godine počne da se primjenjuje sistem olakšica za izdavanje viza za građane Bosne i Hercegovine koji putuju u druge zemlje, koji je dogovoren i potpisan s Evropskom unijom, što će umnogome olakšati putovanja našim građanima.

Kao rezultat svih provedenih reformi i ostvarenih rezultata, ovih posljednjih godina, on iduće godine također očekuje prestanak rada i zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, što će otvoriti prostor za demokratsko dogovaranje i preuzimanje odgovornosti domaćih vlasti za budućnost naše zemlje.

  • Sve obaveze koje stoje pred nama ispunićemo ako se ujedinimo u vezi s onim pitanjima o kojima se svi slažemo, poštujući ravnopravnost konstitutivnih naroda kao trajni temelj našeg zajedničkog života. Nadam se da će nam sljedeća 2008. godina, donijeti više posla, novih radnih pobjeda, uspjeha na svim poljima, zdravlja, lične i porodične sreće i zadovoljstva, a manje briga i teškoća. U toj nadi, želim vam srećnu i uspješnu Novu 2008. godinu, kaže se u novogodišnjoj poruci člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.