Mještani negoduju
100

Novogodišnja "čestitka" za građane Zavidovića, sada će odvoz smeća plaćati 100% skuplje

E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građanima općine Zavidovići Javno komunalno preduzeće "Radnik" u decembru je ispostavilo račune za odvoz smeća po cijeni od 3,40 KM po članu, a dosadašnja cijena je iznosila 1,40 KM.

Ovo poskupljenje izazvalo je negodovanje mještana u Zavidovićima, a načelnik jučer na inicijativu SDP-a nije htio ovu tačku uvrstiti na dnevni red Vijeća.

Kao novogodišnja "čestitka" mještanima Zavidovića na adresu uz račun JKP "Radnik" za usluge prikupljanja i odvoza otpada došlo je i poskupljenje ovih usluga za više od sto posto. Cijena od 1,40 KM po članu povećana je na 3,40 KM po članu, a poskupljenje je uslijedilo na osnovu, kako iz SDP-a tvrde, nezakonitog sadržaja napomene u Odluci iz 2013. godine.

"I pri donošenju ove Odluke, prije šest godina, OO SDP BiH Zavidovići i njeni izabrani članovi u OV Zavidovići su reagovali, bili su protiv donošenja ovakve Odluke s ovakvim sadržajima i smatrali su da je donesen nezakonit podzakonski akt. Uz bahatost, nadmenost i neskriveno iskazanu 'moć ruku', vijećnička većina okupljena oko SDA je usvojila Odluku u ovakvom obliku i sadržini uz evidentno kršenje svih pravnih normi i standarda", kazali su iz OO SDP Zavidovići.

Ističu kako je u pravnoj praksi nezapamćen slučaj ovako izrađenog dokumenta, protivnog karaktera i pravne prirode, nasaglasnim s aktima više pravne snage, izrađenim mimo Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH. Sa nerazumnom i nedefinisanom 'odgodnom i pod odgodnom' i neprimjenjivom napomenom koja ni u kom slučaju ne smije proizvesti pravno dejstvo.

Direktor JKP “Radnik” Amer Halilović za Klix.ba je kazao kako je ovo poskupljenje bilo neophodno za dalje poslovanje preduzeća, ali i određeno već 2013. godine.

"Mi ne možemo servisirati svoje troškove s obzirom da se odvoz smeća vrši na Regionalnoj deponiji Mošćanica. Ova odluka je donesena 2013. godine i tada je praktično potvrđena cijena s cjevnovnikom iz 2007. godine, ali dodane su naknade s obzirom da se smeće odlaže na Mošćanici kod Zenice", izjavio je Halilović

Dodao je da u blizini Zavidovića postoji bliža deponija, ali da je prema Federalnoj strategiji određeno da Zavidovići pripadaju Regionalnoj deponiji Mošćanica te da oni tu strategiju poštuju. Iako se spominje priča da je Vijeće osiguralo 70.000 KM za kupovinu kamiona za odvoz smeća kako ne bi došlo do povećanja naknada, Halilović je dodao da je to samo dio sredstava.

"Mi trenutno raspolažemo sa tri vozila kojima skupljamo otpad i koji dnevno na Mošćanicu odvezu 25 tona smeća. Ovo je samo dio novca i kamion je u planu da se kupi kako bismo mogli raditi svoj posao. Cijena kamiona je od 250.000 do 300.000 KM, a kada se prikupi novac bit će raspisan javni poziv za nabavku", zaključio je Halilović.

Pred zgradom Općine Zavidovići već dva dana zaredom jedan od mještana svoje nezadovoljstvo iskazuje mirnim protestom, a istakao je da će tu ostati jer ne želi biti nijemi posmatrač, dok su iz OO SDP Zavidovići istakli kako će ustrajati na namjerama da se odvoz smeća vrati na staru cijenu.