Migrantska kriza
70

Novo zaoštravanje odnosa: Hrvatska bi mogla zabraniti ulazak pojedinim ministrima iz BiH

A. D.
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Ukoliko se obistine medijske informacije o tome da bi pojedinim zvaničnicima u BiH Hrvatska mogla izreći zabranu ulaska u tu državu, uslijedit će zasigurno najveće zaoštravanje odnosa između ove dvije susjedne zemlje.

Naime, prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista, hrvatske službe ocjenjuju da su posljednje poruke političkih čelnika vlade Unsko-sanskog kantona koje su izgovorene u vezi s blokadom migrantskih centara Bira i Miral, gdje je od jučer uvedena apsolutna blokada kretanja za migrante, bile dosta dvosmislene.

Iz njih se, navodi se, iščitava da će izlazak iz kampova biti omogućen samo onima koji se ilegalno upute preko hrvatske granice.

"Ponajprije se to odnosi na ministra unutarnjih poslova vlade Unsko-sanskog kantona Nermina Kljajića, čiju su izjavu prenijeli mediji u Bosni i Hercegovini i Srbiji navodeći kako je kazao da će izvan ovih kampova koji se nalaze u neposrednoj granici s Hrvatskom moći samo oni koji žele okušati sreću i krenuti rutom prema državnoj granici u namjeri da uđu u Hrvatsku", kaže se u ovoj informaciji.

Ministar Kljajić izjavio je za Klix.ba da kada je riječ o operativnoj grupi USK, nema planskog prebacivanja migranata u Hrvatsku.

"U zadnje dvije godine kroz kampove na području USK prošlo je oko 60.000 migranata što znaci da je oko 54.000 njih završilo u zemljama EU. Ti ljudi su došli u BiH sa namjerom da dođu do zemalja EU. Hrvatska je opravdano nezadovoljna kao i mi na području USK jer naše državne institucije ne upravljaju procesom migracija, tako da se skupa bavimo posljedicama", kazao je Kljajić.

Također, dodao je, da kada je u pitanju djelovanje Vlade USK "naši susjedi mogu biti mirni".

"To će vjerovatno biti pojedinačno napuštanja kampova, ovisno od samih migranata", poručio je on.

Inače, nova kriza između BiH i RH koja je na pomolu dolaze na vrhuncu napetih odnosa između dvije države kada je riječ o migrantskoj krizi.

Policija Republike Hrvatske iz dana u dan vraća migrante sa svoje teritorije na područje Bosne i Hercegovine, tačnije Unsko-sanskog kantona. Migrante vraćaju preko šumovitih dijelova na području više općina i gradova, a u posljednjem periodu više preko Bužima i Kulen Vakufa.

Također, nedavno je objavljena informacija da su i hrvatski vojnici uočeni na granici s BiH kod Vrgorca, a nakon što su mještani tražili pomoć zbog migranata.

Hrvatska je već zabranila ulazak stranim dužnosnicima. U aprilu 2018. srbijanskom je ministru obrane Aleksandru Vulinu poručeno da do daljnjeg nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku nakon niza zapaljivih izjava poput onih da o njegovom dolasku “može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri“.

Tada je MVEP, koji takve odluke donosi s MUP-om, u diplomatskoj noti kazao da je riječ o pokušaju negiranja suvereniteta Hrvatske.