CIK
0

Novo uputstvo o imenovanju članova biračkih odbora

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je danas novo uputstvo o postupku žrijebanja i imenovanja članova biračkih odbora.

To se desilo nakon povratnih informacija s terena i opravdanih prigovora izborne administracije te političkih partija.

Uputstvo će zajedno sa spiskovima ovjerenih političkih subjekata biti dostavljeno općinskim izbornim komisijama u BiH kako bi one mogle organizirati žrijebanje političkih subjekata za biračke odbore i kako bi proces imenovanja članova biračkih odbora bio završen najkasnije do 3. septembra ove godine, u zakonskom roku, navedeno je.

"Iako su zakonske norme koje reguliraju imenovanje članova biračkih odbora kontradiktorne, Centralna izborna komisija BiH je nastojala riješti tu situaciju s Uputstvom o utvrđivanju kvalifikacija, broja članova, postupka žrijebanja i imenovanja, obuke, provjere znanja i certificiranja članova biračkih odbora i mobilnih timova za glasanje.

Izvršili smo testiranje ranije usvojenog uputstva, međutim u praksi se pojavila situacija u pojedinim općinama da se pojedini politički subjekti koji nastupaju u koaliciji dovode u neravnopravan položaj s političkim strankama koje nastupaju samostalno", naveo je u saopćenju za javnost CIK.

Novo uputstvo je pravičnije i izbjegnuta je situacija prevlasti bilo kojeg političkog subjekta kad je u pitanju imenovanje članova biračkoh odbora.