|

Novo klizište prijeti u Nemili kod Zenice: Dok je kiše, ovdje mira nema

Novo klizište prijeti u Nemili kod Zenice: Dok je kiše, ovdje mira nema
25
A
Anadolija
19.1.2015. u 16:54
4
komentara
25

dijeljenja
Novo klizište prijeti u Nemili kod Zenice: Dok je kiše, ovdje mira nema Foto: Anadolija
Samo sedam mjeseci nakon što je pogođeno klizištem koje su uzrokovale velike poplave u Bosni i Hercegovini u maju prošle godine, selo Nemila u blizini Zenice, nakon posljednje kiše koja je padala u nedjelju i danas, ponovo bi se moglo naći u sličnim problemima.
Prizor koji smo zatekli oko kuće Ibre Isakovića najslikovitije opisuje strahove mještana naselja smještenog na sjevernom izlazu iz Zenice, uz magistralni put koji vodi ka Žepču. Nemila je nakon kiša koje su padale u maju 2014. i pokretanja ogromnog klizišta nekoliko dana ostala odsječena od ostatka svijeta. Mnogi mještani morali su napustiti svoje domove. 

Ibro, kojeg je danas posjetila ekipa Anadolije, kaže kako se obistinio njegov najveći strah, klizište se ponovo pokrenulo.  

"Ja i supruga smo bili u kući kada smo osjetili da je nešto udarilo u zidove. Ni ovu zemlju nisam očistio, a već su novi odroni. Došlo je do pomjeranja kuće, zidovi su popucali. Sada čekam civilnu zaštitu da stigne i procijeni štetu", ispričao je Ibro.

Prema njegovim rijećima, nakon majskih poplava dobio je odoborenje nadležnih da se može vratiti u svoju kuću.

"Ja ih pitam, šta je sada ovo. Ovo je moj jedini dom, ja više nemam gdje, pet mjeseci boravio sam u drugoj kući, više nemam kuda“, kazao je Ibro Isaković. 

Danas u ovom mjestu nismo zatekli predstavnike nadležnih službi niti vlasti. Mještani kažu kako se još niko nije pojavio u Nemili, a da ni posljedice majskih poplava još uvijek nisu sanirane.

U mjestu smještenom u dolini ponovo nabujale rijeke Bosne, vreće sa pijeskom su u pripravnosti još od prošlogodišnjeg nevremena.

"Dok je kiše, nama mira nema", kaže Ibro ispraćajući ekipu Anadolije.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...