BiH
22

Ponovo pokrenuto klizište u Semizovcu: Evakuisano 15 osoba

Piše: E. F.
Klizište u Vogošći (Foto: Davorin Sekluić/Klix.ba)
Klizište u Vogošći (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U ulici Nebočaj do broja 35 u Mjesnoj zajednici Semizovac sinoć se ponovo pokrenulo klizište i gotovo zatrpalo dva objekta! Zbog prijetnji po njihove živote kasno sinoć je iz stambenih objekata u ovoj ulici evakuisano 15 osoba.

Potvrdio je ovo za Klix.ba i Fetah Kadrić, rukovodilac Službe Civilne zaštite Općine Vogošća, koji je kazao da je odluka o evakuaciji donesena sinoć na zasjedanju Općinskog štaba Civilne zaštite.

"Usljed obilnih padavina došlo je do reaktiviranja klizišta koje se aktiviralo u maju mjesecu. Došlo je do značajnog obrušavanja zemlje na jedan objekat, koji je zatrpan, a djelimično i drugi, te su ugrožena i dva objekta iznad ovih. Procijenili smo da bi se situacija mogla dodatno pogoršati i da je za ovo stanovništvo opasan boravak u tim kućama, te smo ih sinoć hitno izmjestili", pojasnio je Kadrić.

Fadil, Hamit, Nazuće i Metin Begešt, Resmija, Hilmija, Ferida, Iza, Feriha i Nermina Sadiki, Ramadan i Selvija Hajrizi i Sehrana Rasimi, koji su izmješteni iz pomenutih objekata do daljnjeg će ostati u alternativnom smještaju.

"Kada je u pitanju ovo klizište, od maja do sada smo uspjeli završiti analizu tla i uraditi projektnu dokumentaciju. Sada sanacija klizišta zavisi do osiguravanja finansija", ističe Kadrić.

Hamit Begešt, jedan od stanovnika čija je kuća ugrožena, ispričao je za Klix.ba da je njega i njegove ukućane probudila strašna tutnjava oko 23 sata.

"Pozvali smo policiju koja je odmah stigla i evakusala nas odrasle i naše petoro djece i smjestila nas u Vogošću u Dom Crvenog krsta. Došao sam danas da pokupim stvari i dokumente jer smo sinoć izašli bez ičega i u žurbi", kazao je Begešt.

Prema njegovim riječima, nadležni su im kazali da će u pomenutom Domu boraviti nekoliko dana, nakon čega će biti smješteni u barake na Stupu, a sve do sanacije klizišta.

"Nadamo se da ćemo se za pet-šest mjeseci vratiti našoj kući, da će se konačno klizište sanirati", zaključio je Begešt.