{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponovo pokrenuto klizište u Semizovcu: Evakuisano 15 osoba

1.2.2015. u 09:42
22
37
Ponovo pokrenuto klizište u Semizovcu: Evakuisano 15 osoba
22
U ulici Nebočaj do broja 35 u Mjesnoj zajednici Semizovac sinoć se ponovo pokrenulo klizište i gotovo zatrpalo dva objekta! Zbog prijetnji po njihove živote kasno sinoć je iz stambenih objekata u ovoj ulici evakuisano 15 osoba.
Potvrdio je ovo za Klix.ba i Fetah Kadrić, rukovodilac Službe Civilne zaštite Općine Vogošća, koji je kazao da je odluka o evakuaciji donesena sinoć na zasjedanju Općinskog štaba Civilne zaštite.

"Usljed obilnih padavina došlo je do reaktiviranja klizišta koje se aktiviralo u maju mjesecu. Došlo je do značajnog obrušavanja zemlje na jedan objekat, koji je zatrpan, a djelimično i drugi, te su ugrožena i dva objekta iznad ovih. Procijenili smo da bi se situacija mogla dodatno pogoršati i da je za ovo stanovništvo opasan boravak u tim kućama, te smo ih sinoć hitno izmjestili", pojasnio je Kadrić.

Fadil, Hamit, Nazuće i Metin Begešt, Resmija, Hilmija, Ferida, Iza, Feriha i Nermina Sadiki, Ramadan i Selvija Hajrizi i Sehrana Rasimi, koji su izmješteni iz pomenutih objekata do daljnjeg će ostati u alternativnom smještaju.

"Kada je u pitanju ovo klizište, od maja do sada smo uspjeli završiti analizu tla i uraditi projektnu dokumentaciju. Sada sanacija klizišta zavisi do osiguravanja finansija", ističe Kadrić.

Hamit Begešt, jedan od stanovnika čija je kuća ugrožena, ispričao je za Klix.ba da je njega i njegove ukućane probudila strašna tutnjava oko 23 sata.

"Pozvali smo policiju koja je odmah stigla i evakusala nas odrasle i naše petoro djece i smjestila nas u Vogošću u Dom Crvenog krsta. Došao sam danas da pokupim stvari i dokumente jer smo sinoć izašli bez ičega i u žurbi", kazao je Begešt.

Prema njegovim riječima, nadležni su im kazali da će u pomenutom Domu boraviti nekoliko dana, nakon čega će biti smješteni u barake na Stupu, a sve do sanacije klizišta.

"Nadamo se da ćemo se za pet-šest mjeseci vratiti našoj kući, da će se konačno klizište sanirati", zaključio je Begešt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: