BiH
0

Novo Gradsko vijeće Sarajeva čeka odluku Suda BiH

FENA
Sve dok se ne završi kompletna procedura, Gradsko vijeće Grada Sarajeva nema nove vijećnike, stav je Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH).

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Marin Ivanišević najavio je za sutra održavanje prve sjednice Gradskog vijeća u novom sastavu.

Međutim, glasnogovornica CIKBiH Maksida Bajramović izjavila je danas Feni da je CIKBiH u prošli četvrtak donio odluku o utvrđivanju rezultata i dodjeli mandata za GV Grada Sarajeva i Skupštinu Grada Istočno Sarajevo, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH ostao je rok od dva dana nakon dobijanja ove odluke da se može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem CIK-a.

U ostavljenom roku CIKBiH je primio sedam žalbi, od kojih se šest odnosi na GV Grada Sarajeva i jedna na Skupštinu Grada Istočno Sarajevo.

Bajramović je kazala da će CIKBiH izjavljene žalbe danas dostaviti Sudu BiH uz svoje izjašnjenje, a Sud BiH ima rok od tri dana da donese rješenje po žalbama.

Predsjedavajući GV Grada Sarajeva Marin Ivanišević izjavio je Feni da će se ukoliko ima žalbi, čekati odluka Suda BiH.

  • Ako Sud BiH danas donese odluke, sjednica bi se mogla održati sutra, kazao je Ivanišević.

U novom sazivu GV Grada Sarajeva bit će 28 vijećnika, od čega 21 muškarac i sedam žena. Prema nacionalnoj strukturi, u Vijeću će biti 13 Bošnjaka, po šest Srba i Hrvata i tri iz reda ostalih. Najviše mandata ima SDPBiH, čiji je kandidat za novog gradonačelnika Alija Behmen.