BiH
24

Novitet iz FHMZ-a: Pratite indeks procjene opasnosti od požara

Klix.ba
U cilju podizanja javne svijesti o prevenciji i opasnosti od požara, Federalni hidrometeorološki zavod je, modelom visoke rezolucije za numeričku prognozu vremena (WRF-NMM model), izradio i pustio u testni rad "indeks procjene opasnosti od pojave i širenja šumskih požara" (“FWI-fire weather index”) za područje Bosne i Hercegovine.

Testni rad se odnosi na unapređenje aplikacije prema zahtjevima korisnika.

“FWI index” pokazuje predviđanje potencijanih uslova za nastajanje šumskih požara u pet nivoa i dostupan je nadležnim institucijama i široj javnosti na web-stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Plava tačka - vjerovatnost za pojavu požara je veoma mala. Ukoliko i dođe do požara on se sporo širi ili se ugasi.

Zelena tačka - Zapaljenje, požar, može nastati u slučaju trajnijeg izvora vatre, kao što je npr. vatra prilikom kampovanja. Širenje požara u šumi je sporo, a na slobodnom prostoru osrednje. Kontrola nad vatrom se lako i brzo postiže, što iziskuje manje napora za gašenje požara.

Žuta tačka - Kontrola vatre nije teška, pod uslovom da se reaguje brzo. Šibica može prouzrokovati požar. Širenje požara je osrednje unutar šume, a na otvorenim površiname je brzo. Vatra gori osrednjim plamenom.

Narandžasta tačka - Šibica sigurno može izazvati požar i širenje požara je dosta brzo. Požar se može proširiti i u krošnje drveća. Kontrola požara je vrlo teška.

Crvena tačka - Požar može prouzrokovati iskra, varnica. Širenje požara je vrlo brzo. Dolazi do pojave požara u krošnjama drveća i na širem području. Kontrola požara je ekstremno teška i za kontrolu požara mora se uložiti ogroman napor i sva raspoloživa sredstva.

Karta “FWI indexa” ažurirat će se svakodnevno do 14:30 sati za naredni dan, saopćeno je iz FHMZ-a.