BiH
4

Novinari traže zaštitu svojih autorskih prava

FENA
Povodom 23. aprila - Međunarodnog dana autorskih prava, Udruženje BH novinari pozivalo je vlasnike medija, emitere i izdavače u Bosni i Hercegovini da poštuju autorska prava novinara, a same novinare da zahtijevaju potpisivanje ugovora o radu koji će sadržavati odredbe o zaštiti njihovih autorskih prava.

"Novinari imaju ekonomska i moralna prava na zaštitu svoga novinarskog djela. To znači da novinari trebaju biti prepoznati i kao autori novinarskog djela - novinskog teksta, radio i TV sadržaja ili članka u online i internet medijima. Integritet novinarskog djela mora biti zaštićen, a novinari trebaju dobijati primjerena novčana sredstva svaki put kada se njihovo djelo koristi", poručili su iz Udruženja BH novinari u okviru globalne kampanje o zaštiti autorskih prava novinara.

Kampanju su pokrenuli Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacije novinara (EJF) povodom Svjetskog dana autorskih prava, s ciljem identificiranja novinarskih prava kao autorskih prava i njihovu kvalitetniju zakonsku zaštitu, kao i osiguranje fer plaćanja novinarima čija se autorska djela koriste u okviru različitih medija ili izdanja jednog vlasnika, odnos izdavača, ili u drugim medijima, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Udruženje je pozvalo novinare iz cijele BiH da se priključe ovoj kampanji, da dignu svoj glas protiv potpisivanja nepravednih ugovora i zagovaraju pravedno plaćanje novinarskog autorskog rada.