BiH
102

Građani i novinari zajedno u borbi za istinu na ulicama Sarajeva

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONAuBiH) i Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, organizirali su javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu".

Potpredsjednik ONAuBiH Denis Hadžić kazao je za Agenciju FENA da je kampanja organizirana na ulicama 25 gradova u cijeloj BiH te da je cilj ove kampanje upoznati javnost o (ne)slobodi izražavanja i odgovornosti novinara, pravu građana na istinitu i pravovremenu informaciju i pravu građana da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija.

"Ovakve kampanje mogu utjecati na svijest građana te novinare i probleme učiniti vidljivijim, a institucije su te koje mogu ponuditi rješenja. Pozvali smo institucije i udruženja koja se bave sličnim problemima, ali niko od njih se nije pojavio", dodao je Hadžić.

Građanima je podijeljen Kodeks za štampu i online medije, Žalbena procedura Vijeća za štampu u BiH i magazin Karike, koji realiziraju mladi novinari iz ONAuBiH.

Sve su veći pritisci na slobodno medijsko izvještavanje, veliki broj novinara radi za mala primanja ili bez ugovora, sve su češći fizički napadi na novinare, a nažalost, i ubistva novinara.

U posljednjih deset godina, ubijeno je više od 1.000 novinara diljem svijeta. Građani treba da budu svjesni da je svaki pritisak na novinare i gušenje slobode informiranja atak na demokratski razvoj društva i razvoj građanskih prava i sloboda.

Jedno od osnovnih prava građana je pravo na istinitu i pravovremenu informaciju. I demokratsko je pravo građana da se žale kada prepoznaju neistinito medijsko izvještavanje.

Povodom Svjetskog dana slobode medija, Lokalni tim Sarajevo, ONAuBiH, u suradnji s Vijećem za štampu u BiH, organizovali su i provođenje ankete na ulicama grada Sarajeva.

"Putem ankete će se realizovati istraživanje koliko su građani upoznati o svojim pravima i koliko su zadovoljni izvještavanjem samih medija", naglasio je Hadžić.