Sud BiH
431

Novinar Fatmir Alispahić oslobođen optužbe za izazivanje mržnje prema migrantima u svojim tekstovima

N. V.
Fatmir Alispahić (Foto: BIRN)
Fatmir Alispahić (Foto: BIRN)
Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je novinara Fatmira Alispahića optužbi za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti objavljivanjem tekstova na portalu Antimigrant.ba.
Sudija Goran Radević je naveo kako je Državni sud oslobodio Alispahića optužbi jer Tužilaštvo nije dokazalo da je izazivao mržnju prema konstitutivnim narodima i migrantima navodeći da se u optužnici pogrešno pozvalo na primjenu međunarodnih mehanizama, piše BIRN.

Naveo je i da Tužilaštvo nije utvrdilo šta se tačno optuženom stavlja na teret te da je obaveza Suda bila izvršiti analizu svih tvrdnji tužilaštva kako bi identificirali sporne izjave.

"Analizom činjenica Sud je utvrdio da se 80 posto navoda odnosi na migrante i 80 posto na konstitutivne narode", naveo je sudija Radević dodajući kako je analizom svih tekstova utvrđeno da su u okviru dozvoljenog narativa određenog slobodom misli i govora.

Tužilaštvo je Alispahića teretilo da je u više navrata tokom 2019. i 2020. godine, putem web stranice na kojoj je administrator, kao i putem društvenih mreža, kontinuirano javno objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Tokom ročišta Tužilaštvo je pokušalo utvrditi da je Alispahić svojim djelima izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, a u odnosu na to je ispitano i devet svjedoka.