Pen centar u BiH
0

"Novinar biva žrtva jer je stao na žulj bahatoj političkoj eliti"

FENA
Damir Kaletović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Damir Kaletović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Upravni odbor PEN Centra u BiH uputio je saopćenje za javnost u povodu suđenja novinaru Damiru Kaletoviću u kojem navodi da "nije iznenađen bahatošću političkih krugova u RS (i ne samo u RS) da dokažu ko je gazda u ovoj osiromašenoj i rasturenoj državi.

"Ali, zaprepašteni smo činjenicom da i pravosuđe u RS-u prati tu bahatost, ispunjavajući njome javni prostor, mada na sva zvona objavljuje da je nezavisno od svake vlasti. Evo nam dobrog primjera za to: jedan novinar zbog činjenice da je stao na žulj eksponentima bahate političke 'elite' čiji se predstavnik usput titulira i kao 'ombudsman' biva žrtvom sirove, surove i namalo mudre demonstracije sile usred tog javnog prostora", stoji u saopćenju.

UO osuđuje svaki pokušaj napada na novinare kao uposlenike slobodne i nesputane razmjene informacija i misli te napominju da se "nekome može i ne mora dopasti rad ovog ili onog novinara, ali se nipošto na novinaru ne smije vježbati niti primjenjivati bahata i po nezavisno sudstvo u BiH opasna selektivna primjena bilo kakvog zakona".

"Ukoliko se to desi, što se tiče demokracije i ljudskih prava kod nas, svi ćemo biti mrtvi i bez Popovićevog metka u čelo", navedeno je u saopćenju.