SDP
0

"Obračun Dodikovog režima sa nezavisnim medijima"

Sarajevo-x.com
SDP BiH najoštrije osuđuje podizanje optužnice od strane Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci i krivični proces koji se vodi protiv novinara magazina "60 minuta" i FTV-a, Damira Kaletovića, navedeno je u saopćenju za javnost.

Kaletović je optužen zbog navodnog neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja Vitomira Popovića, koji je tom prilikom izjavio da Damir Kaletović kao i Bakir Hadžiomerović "zaslužuju metak u čelu".

"Nema nikakve sumnje da se i u ovom slučaju radi o obračunu Dodika i njegovog režima sa neposlušnim medijima i novinarima koji samo rade svoj posao. Nažalost živimo u sistemu u kome nije problem kada moćnici prijete, nego problem nastaje kada se ti isti moćnici prijave za to", poručuju iz SDP-a. "Institucije Republike Srpske su pokazale dokle su spremne ići u obračunu s medijskim slobodama i osnovnim ljudskim pravima. Nema nikakve sumnje da u konkretnom slučaju Okružno tužilaštvo u Banja Luci je stavljeno u službu progona političkih neistomišljenika SNSD-a."

"Potvrda teze da i u ovom konkretnom slučaju Dodik i tuži i sudi govori činjenica da je ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Aleksandar Džombić, podnio tužbu Osnovnom sudu u Banjoj Luci protiv Federalne TV, urednika emisije '60 minuta' Bakira Hadžiomerovića i izvršnog direktora Transparency Internationala, Srđana Blagovčanina, zbog navodne klevete", istaknuto je.