{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novim zakonom ukida se kategorija rukovodećih službenika u KS

F
24.7.2016. u 10:56
0
13
Novim zakonom ukida se kategorija rukovodećih službenika u KS
0
Novim zakonom ukida se kategorija rukovodećih službenika u KS
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je Feni da se novim Prijedlogom zakona o državnoj službi Kantona Sarajevo, koji će Skupština razmatrati 27. jula, ukida kategorija rukovodećih državnih službenika, što je prilično inovativno rješenje u BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"U Kantonu Sarajevo još nije zapamćena ovako široka javna rasprava i konsultacije koje su trajale 30 dana od trenutka utvrđivanja Nacrta zakona. Postojale su veoma divergentni i oprečni interesi sindikata i državnih službenika te poslodavaca, rukovodioca i političara, kao i predstavnika realnog sektora koji smatraju da je ovim zakonom ostavljeno previše 'komfora' u odnosu na realni sektor", kazao je Nenadić.

Naglasio je da je Prijedlog ovog zakona odraz presude Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine koji nalaže da Zakon o državnoj službi FBiH nije u saglasnosti s Ustavom Federacije, što znači da se odnosi i na kantone, gradove i općine.

Iz tog razloga, dodao je, odredbama ovog zakona, raniji rukovodeći državni službenici dobijaju status državnih službenika, što znači da se određene odredbe zakona mogu primjenjivati i na njih, te da su posebno interesantne one koje se tiču njihovog raspoređivanja na druge pozicije, pa time i unapređivanje i degradiranje unutar službe.

Naglasio je da je zadržano jedinstvo državne službe u Federaciji BiH, ista načela i principi, što su pravila koja je propisala Evropska unija. Također, dodao je, zadržavaju se principi zakonitosti, profesionalnosti, nepristranosti i političke neovisnosti te da je ovaj zakon u skladu s Reformskom agendom i Akcionim planom. Između ostalog, kazao je da su primijenjena načela zabrane diskriminacije u potpunosti te da je cilj izgradnja profesionalnog sistema državne službe koji je depolitiziran.

Istakao je da se ovim zakonom uređuje i kategorija određenih službenika u javnoj upravi koji nisu državni službenici, ali se ipak njihov status uređuje ovim zakonom, a to su rukovodioci samostalnih uprava, samostalnih upravnih organizacija, kao i onih u sastavu organa državne službe.

"Jasno je da sekretari, pomoćnici rukovodioca i inspektori, osim obavljanja poslova rukovođenja, u pravilu i u skladu s važećim popisima obavljaju i najsloženije poslove iz određene oblasti. Ovim zakonom smo željeli 'spasiti' Kanton Sarajevo od tri miliona na godišnjem nivou koliko bi koštalo imenovanje oko 50 službenika koji su do sada bili rukovodioci", kazao je.

Ovim se, pojasnio je on, omogućava rukovodiocu da kroz interni premještaj i disciplinske mjere utiče na raspored državnih službenika u olakšanoj i zakonom propisanoj proceduri. Dodao je da se putem negativnih ocjena, internog premještaja i disciplinskih mjera može uticati na strukturu državne službe, a pri tome sačuvati profesionalnost i raditi na nadogradnji.

Smatra da su ovim prijedlogom zadovoljili različite interese te da predstojeće promjene nikome neće uskratiti prava.

"Prava državnih službenika su potpunosti sačuvana u odnosu na kolektivne ugovore i nema velikih razloga da se ovaj zakon ne usvoji", istakao je.

Zaključio je da su predstavnici međunarodnog i nevladinog sektora ocijenili ovaj prijedlog zakona kao vrlo dobar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: