{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novim prijedlogom budžet RS-a umanjen za 15 miliona KM

F
7.12.2013. u 17:03
1
9
Novim prijedlogom budžet RS-a umanjen za 15 miliona KM
1
Novim prijedlogom budžet RS-a umanjen za 15 miliona KM
Zoran Tegeltija (Foto: Glas Srpske)
Vlada Republike Srpske (RS) amandmanima je promijenila iznos budžetskog okvira RS-a za 2014. godinu, koji sad iznosi dvije milijarde i 25 miliona KM i manji je za 15 miliona o prvobitno predloženog.
Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je pojasnio da je do umanjenja došlo jer će neoporezivi dio plaće od naredne godine biti minimalno 200 KM, a ne 150 KM, kako je navedeno u Prijedlogu ekonomske politike, koja je također predložena za današnju posebnu sjednicu entitetskog parlamenta.

Prvobitno je budžet RS-a za 2014. godinu predložen u iznosu od dvije milijarde i 40 miliona KM, ali je Vlada prihvatila zahtjev poslovne zajednice da neoporezivi dio plaće poveća na 200 KM.

Stoga će prihodi od poreza na dohodak u entitetskom budžetu biti manji za dodatnih 15 miliona KM, a isto toliko manji i budžet.

Tegeltija je rekao da je BiH u aranžmanu s MMF-om, te da se na kraju godine moraju usvojiti određeni uslovi kao pretpostavka povlačenju kreditnih sredstava, za sva tri nivoa vlasti u državi, to je usvajanje budžeta za narednu godinu.

On je podsjetio da je Vlada FBiH, odnosno taj bh. entitet već ispunio uvjete te očekuje da će to uraditi i RS i državni nivo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: