BiH
26

Nović: Zemaljski muzej je odbio 350 hiljada KM od Ministarstva civilnih poslova BiH

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministarstvo civilnih poslova BiH i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH danas su organizovali svečanost u povodu nominacije stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Dubravko Lovrenović iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kazao je da UNESCO propisuje stroge kriterije, ali da je BiH i prije uspjela zaštiti svoja kulturna dobra kao što će to biti slučaj i sa stećcima.

"Mislim da proces nije trebao trajati ovoliko dugo, ali to određuju prilike, mjesto i vrijeme. BiH je daleko od toga da je funkcionalna država, a u takvim uvjetima smatram da smo u respektabilnom roku završili obiman posao", kazao je Lovrenović

On je podsjetio da su u ovom procesu učestvovale četiri zemlje i da je u pitanju trideset nekropola, te da je, imajući sve to vidu, postignut izuzetno dobar rezultat.

"Ohrabrujuće je što je prva vijest iz UNESCO-a pozitivna, to jeste da je cijeli obim i materijal prošao kroz proces tehničke evaluacije, što znači da smo sada u krugu odlučivanja, a već u 2016. godini očekujemo pozitivnu odluku. Stećci su specifični jer ih u regionu ima blizu 70 hiljada, a od toga je u BiH više od 60 hiljada. Trebalo bi uspostaviti specijalizovanu državnu ustanovu ili institut koji bi preuzeo brigu o zaštiti i očuvanju stećaka", rekao je Lovrenović.

Kazao je da postoji inicijativa Ive Goldsteina, ambasadora Republike Hrvatske u Parizu, da sve zemlje kandiduju zajedničke spomenike Narodnooslobodilačke borbe, ali kako smatra da je ta inicijativa u BiH naišla na prepreku.

Šef kancelarije UNESCO-a Siniša Šešum rekao je da sada slijedi faza evaluacije i dostavljanja dokumentacije ICOMOS-u koji će sljedeće godinu voditi evaluaciju.

"Mi iz UNESCO-a vjerujemo da stećci imaju univerzalne vrijednosti. Sad je do savjetodavnih tijela da obave sljedeće korake i mi se nadamo da ćemo pozitivne rezultate imati na zasjedanju komiteta koje će se održati 2016. godine. U 2015. ćemo imati potvrdu da su stećci ušli u nominaciju", kazao je Šešum, te dodao da ovaj proces nije išao sporo iz razloga što je projekat bio izuzetno obiman.

Sredoje Nović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, kazao je da svi moramo biti ponosni jer je BiH dokazala da može sa susjedima uraditi veličanstven projekt, a da u tom procesu ne dođe do političkih protesta.

"Mislim da će nominacija stećaka otvoriti dugu raspravu u lokalnim zajednicama koje će sada morati odvajati dio sredstava da se zaštiti tako vrijedna kulturna baština, ali i da se iskoristi za turističke potrebe", kazao je Nović.

On je istakao da BiH ima 700 institucija kulture, ali da je tragično što se na nivou Federacije BiH, a posebno u Sarajevu, sedam institucija kulture nalazi tu gdje se nalazi.

"Još tragičnije je što je neko dozvolio da Zemaljski muzej danas bude zatvoren. Ako neko misli da pravi političke poene na kulturi onda smatram da je potpuno promašio i da bi se trebao povući. Što se tiče Zemaljskog muzeja, menadžment muzeja je zvanično i pismeno obavijestio da ne želi primiti 350 hiljada maraka od Ministarstva civilnih poslova BiH", rekao je Nović.

On je zaključio da se takva odluka Muzeja trebala analizirati i predavati studentima kao loš primjer menadžmenta.