BiH
1

Nović potpisao Sporazum, sjedište Inicijative za reformu obrazovanja seli u Beograd

Anadolija
Potpisivanje Sporazuma o sjedištu sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi je doprinos Bosne i Hercegovine krajnjem cilju inicijative koja promoviše regionalnu saradnju u obrazovanju, poručio je danas ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Nović je potpisao Sporazum o sjedištu sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi, koji će, nakon Hrvatske, narednih pet godina biti smješten u Beogradu. Nović je izrazio zadovoljstvo što će BiH, današnjim potpisom Sporazuma između Vlade Srbije i ostalih članica inicijative, nastaviti saradnju u okviru multilateralnog konteksta koji je od zajedničkog interesa za sve države članice inicijative, prenosi novinar agencije Anadolija.

"Današnjim potpisivanjem sporazuma o sjedištu sekretarijata, BiH reafirmiše zalaganje za saradnju u regiji na pitanjima reforme obrazovanja duboko svjesni da na tom putu imamo zajedničkih problema i da ih možemo zajedničkim snagama rješavati. Inicijativa će regulisati uspješno ostvarivanje misije sekretarijata, a to je da postane privlačan partner u projektima koje finansira Evropska unija", istakao je Nović.

On je dodao kako je reforma obrazovanja dug proces te da ova inicijativa nije zamišljena da razriješi sva pitanja, ali jeste inicijativa da se stvori jedno tijelo za zemlje potpisnice. Pojasnio je da su zemlje potpisnice srodne i slične i po mentalitetu, običajima, kulturi i obrazovanju te da se zbog toga mnogo više razumiju u građenje unutrašnjih odnosa i u oblasti obrazovanja.

"Sve zemlje potpisnice su u procesu reforme visokog obrazovanja i za nas je prednost da u toj inicijativi možemo zajednički dogovarati i graditi puteve da sve zemlje idu ka EU. Ovako možemo aplicirati za zajedničke projekte, jer je bitno da naše zemlje mogu zajednički učestvovati na projektima visokog obrazovanja, kako bismo povukli značajan dio novca iz fondova Evropske unije", rekao je Nović.

Otpravnik poslova u ambasadi Republike Srbije u BiH Gordana Božić izrazila je zadovoljstvo u ime ambasade Srbije i Republike Srbije što je BiH prva potpisnica ovog sporazuma.

"Očekujemo da će ovlašteni predstavnici zemalja članica inicijative potpisati ovaj sporazum narednih dana i da ćemo vrlo brzo ući u fazu konkretne realizacije onoga što je ovim sporazumom predviđeno, a to je afirmacija mladih ljudi u našim zemljama i na našim prostorima, kao i afirmacija naših zemalja", istakla je Božić.

"Kroz ovaj vid saradnje koju ćemo unaprjeđivati mi ćemo naše mlade ljude i talente učiniti konkurentnim na evropskom i svjetskom tržištu i to je ključna stvar. Određene poteškoće ili olakšice sa kojima ćemo se susretati su sastavni dio procesa evropskih integracija sa kojima se suočavaju sve zemlje Jugoistočne Evrope", dodala je ona.